Archive for the ‘IM’ Category

Hvad de dog spørger om (IM)

Friday, April 23rd, 2010 af Søren Madsen

Det bringer NCSU Libraries et par eksempler på NCSU Libraries News – Ask Us.

De har taget nogle sjove, spændende, udfordrene og klassiske spørgsmål med. F. eks.

- “I need a business or economics data set with 50 observations, 6 variables–1 independent and 4 dependent…”

- “I’m looking for stuff on the history of the early piracy laws circa 1600s.”

- “How do I find the economic impact of replacing the tobacco industry with hemp agriculture in North Carolina?”

Sidste år svarede de på over 30.000 spørgsmål via IM. Deres service Ask Us er åben 8-24.

Widgets på EBSCObaserne

Monday, March 1st, 2010 af Søren Madsen

EBSCO tilbyder nu en mulughed for at man kan embede en lang række services påselve søgesiden. Det vil helt klart være en forbedring af vejledning og service.

Læs mere:Embedding chat widgets within EBSCO databases

Læs mere fra EBSCO om mulighederne: EBSCO Discovery Service Support Center – Widgets

Det er ved brug af Meebo. Andre muligheder er Flickr, YouTube, RSS, LibGuides m.m.

Netværksmennesket

Wednesday, August 26th, 2009 af Søren Madsen

I går tirsdag d. 25. august var jeg sammen med ca. 35-40 andre til foredrag med Morten Bay om hans nye bog “Homo Conexus – Netværksmennesket”.

I oplægget til foredraget beskrives indholdet i hans bog således ”…hvor han giver et tankevækkende og uundværligt signalement af, hvad udviklingen helt konkret betyder for vores identitetsdannelse, vores forbrugmønster, og for hvordan vi organiserer vores arbejdsliv, og hvordan vi omgås hinanden.”

Bogen tager sit udgangspunkt i, at mennesket har udviklet sig til et homo conexus – et netværksmenneske. Netværket spiller en meget større rolle i de unges liv end for de ældre generationer. Mig’et er ikke længere i fokus, nu er man en del af fællesskabet. De er vokset op med med alskens former for IKT og er vant til at være online 24/7. Offline-verdenen eksisterer ikke for dem. Marc Prensky kaldte samme gruppe for “Digital Natives” og han inkluderer alle født efter 1978. Bay udvider aldersgruppen lidt til at være alle under ca. de 35 år.

I forhold til alle i 35+ gruppen har homo conexus ændret forbrugsmønstre, arbejdsliv og måden de opbygger relationer og kommunikerer på. De stiller nye krav til den måde vi tænker kunder og brugere på. Vi må tilpasse vores tilbud til denne nye virkelighed. Convenience bliver et nøglebegreb i fremtiden. Alle tilbud og services skal være så nemme og praktiske som muligt. Ellers shopper de bare videre til et andet mere overskueligt tilbud.

Mere information

Morten Bay: Homo Conexus, Netværksmennesket

Kan købes online hos Gyldendal Business. Den koster 300,- kr. (vejl.)

Bibliotek.dk /CBS Bibliotek (under anskaffelse)

Klumme: Danske ledere ser kun toppen af netværks-isbjerget
fra Lederne/Ledelseidag.dk nr. 7, august 2009
”Netværk” er tidens store buzzword. Og alt tyder på, at netværksmennesket bliver fremtidens nøglemedarbejder. Men har danske ledere overhovedet forstået, hvad netværksbegrebet dækker over, og hvilke krav overgangen til netværkssamfundet stiller til deres ledelse? Det stiller Morten Bay – i august aktuel med bogen ”Homo Conexus – netværksmennesket” – spørgsmålstegn ved i denne klumme.

Dine ansatte er på døgnet rundt
Erhvervsbladet.dk,Torsdag den 20. august 2009
De giver den gas på netsider som Facebook og Messenger, taler på Skype og modtager sms’er på mobilen. Verden er blevet ét stort netværk, og det stiller nye krav til lederne.

Erhvervsbladet.dk anbefaler desuden disse artikler:

Fra USA Today: Are social networks making students more narcissistic? Svaret er ja.

Web2practice – guides til de nye teknologier

Tuesday, July 21st, 2009 af Søren Madsen

JISC imponerer igen med projektet Web2practice – Guides to emergent technologies and innovative practice. De har fremstillet en række animationer/film, der hver især præsenterer forskellige nye teknologier. Det er fine og korte præsentationer, der kan give en god ide om funktionalitet og brug. Udover filmene er der uddybende tekst med mere information og forslag til brug.

Beskrivelse fra sitet:

These web2practice guides explain how emergent web technologies like RSS, microbloging, podcasting and social media can enhance your working practice.

Each available guide currently consists of a short animated video explaining the key concepts, supported by a more in-depth overview of the topic, including potential uses, risks and how to get started. Each guide will soon also have a supporting A5 version for download and printing.

Mere information: JISC Netskills previews animations for Web 2.0 beginners

Indtil nu har de fremstillet 5 ud af 8 planlagte. Disse er:

TrendReport 2009 – den mobile verden under lup

Monday, May 18th, 2009 af Søren Madsen

 TeliaSonera har netop udgivet deres årlige TrendReport om udviklingen på mobilområdet.

TrendReport 2009 eller hent hele rapporten TrendReport 2009 (32 s./pdf)

Undersøgelsen er nordisk og er underbygget med en masse statistik. Brugergrupperne opdeles i følgende kategorier:

Cases og mennesker:

Personer:

IT Society
Tech-forældre
iToddler
Infomaniac

Virksomheder:

Settler Corporation
Nomad Corporation

Yuuguu – til virtuel reference

Monday, November 3rd, 2008 af Søren Madsen

Yuuguu kombinerer IM og screen sharing. Det betyder, at det er yderst velegnet til virtuel reference og undervisning. Det kræver at man installerer programmet på sin egen pc. De andre deltagere behøves ikke at installere noget. De kan så se samme skærm som ordstyreren. Yuuguu kan også bruges til virtuelle møder.

Anmeldelsen iReadWriteWeb har nogle forbehold, men er ellers ganske positiv.

Yuuguu Combines Multi-Service IM Client and Screensharing

Digsby bliver bedre

Thursday, September 25th, 2008 af Søren Madsen

Digsby er et glimrende værktøj til at holde styre på sine forskellige, daglige værktøjer. Den kan bruges til IM (bla. MSN), følge med i Facebook, sine mails, Twitter m.m. Så en anbefaling herfra. Er et download værd.
Deres slogan er: Digsby = IM + Email + Social Networks.

Mere info:

Digsby Integrates LinkedIn and Improves Performance fra Mashable
Digsby Improves Performance, Supports LinkedIn fra Lifehacker

Slå lige den – Biblioteksvagten!!!

Monday, September 15th, 2008 af Søren Madsen

I UK der kan de. Enquire er deres pendant til Biblioteksvagten. Det er så bare lige en 24/7 service. Det er en række folkebiblioteker, der er gået sammen. De har tilmeldt sig OCLC 24/7 Reference Cooperative. Det betyder, at det er UK biblioteker, der bemander servicen mandag til fredag fra 9-17.

Det kan så diskuteres, om det er en bedre service en Biblioteksvagten. Kontakter man dem uden for normal kontortid, vil det være en bibliotekar fra et helt andet land, der hjælper med svarene. De kan alt andet lige, ikke være så gode til at svare på lokale spørgsmål. Servicen vil jo være engelsksproget, så det vil ikke være oplagt for Biblioteksvagten at gå med. Vi skal hellere sende nogle biblioteksmedarbejdere om på en anden side af jordkloden. Så kan de sidde og svare på henvendelser i dagtimerne.

Deres beskrivelse af servicen, lyder således:

Enquire instantly connects you to library staff who are trained to help you find answers to questions on any subject. Best of all the service is free and anyone can use it at any time!

Enquire is a world-first, offering a nation-wide live question and answer service 24 hours a day, every day. It works like instant messaging or ‘chat’, so you can put questions to librarians, just as if you were talking to them in the library or on the phone. (Or if you prefer, there’s also an email service if you don’t need to have the answer straight away or are using a screen reader).

Helping people find all sorts of information is one of the great skills library staff have and now you can reach them directly online, so Enquire whenever you want…

Fra ResourceShelf | UK: OCLC: Virtual Reference: Round the clock, round the world

Implementering af IM

Tuesday, September 9th, 2008 af Søren Madsen

Ny artikel i The Electronic Library om implementeringen af IM på et universitetsbibliotek. I november 2006 introducerede University of Teesside Library & Information Services IM. Artiklen ser på hele forløbet og deres erfaringer.

Findings – The paper finds that it is possible to set up an IM service without the need for the purchase of hardware or software. There have been some issues fitting the IM service into the existing range of help services, and there are concerns about the relatively small number of queries, although usage of the service is growing. But users of the service have been delighted with it.

Hvass, Anna & Sue Myer: Can I help you? Implementing an IM service.
The Electronic Library, 2008 (August), vol. 26, iss. 4, s. 530-544
CBS Link – via fjernadgang

Mine ti favoritter på nettet

Monday, September 8th, 2008 af Kurt Mathiesen

Mine ti favoritter på nettet (i uprioriteret rækkefølge)

Del.icio.us
Gmail
Facebook
Flickr
BillMonk
Miranda
Zotero
Google Docs
Google Reader
LinkedIn
www.ugenummer.dk

Del.icio.us
Den applikation jeg bruger mest er helt sikkert del.icio.us. Jeg vil tro jeg i gennemsnit bruger den et par gange dagligt. -Og det er en integreret del af både mit arbejde og min fritid. Det der er så cool ved del.icio.us er at man med mindst mulig forstyrrelse kan bogmærke et website, en blogpost, en rapport, en butik, en ny database, et par sko, en samarbejdspartner; hvad som helst og så vende tilbage til det senere. Princippet er det samme som bogmærker i en browser, men i stedet for at bruge mapper som organiseringsprincip, tagger jeg alle mine bogmærker og kan på den måde let genfinde dem senere via del.icio.us. Derudover bliver mine bogmærker ikke bundet til den computer jeg har tagget dem på, og via rss feeds syndikerer jeg bogmærkerne på min startside så jeg ser dem hver gang jeg åbner en browser. På den måde virker de som små-bunkerne på mit skrivebord, bortset fra et der automatisk forsvinder lidt i bunden hver gang der kommer noget nyt i toppen. Smart.
Del.icio.us har desværre fået et make over på designsiden så den tidligere uhyre simple side nu er noget mere rodet. Funktionaliteten er dog lige god.

Gmail
Giver vel nærmest sig selv. Googles mail er bare bedre end alle andre webbaserede mailprogrammer jeg har prøvet. Simpelt og effektivt, og så har de lavet et cool java-program til mobiltelefoner.

Flickr
På Flickr følger jeg med i mine venners photoblogs, deltager i de små diskussioner der kommer ud af det. Desuden bruger jeg Flickr til at finde billeder med Creative Commons-licenser til brug i powerpoints, websider mm.

BillMonk
er et site der holder styr på gruppe-økonomi. I alle mulige sammenhænge hvor flere mennesker deler nogle udgifter kan BillMonk hjælpe med at holde styr på hvem der skylder hvem hvor meget. Det lyder i sig selv lidt kedeligt og bogholder-agtigt, men det der er rigtig cool er at BillMonk netop kan klare alt det kedelige. Man kan indrapportere fælles regninger eller lån på et utal af måder, og så kan BillMonk til enhver tid optimere (shufle) betalingsstrømmene så der bliver færrest mulige overførsler mellem en gruppe af mennesker. Perfekt til weekendture, middage, fælles gaver etc. Man slipper for at huske en masse små beløb, og kan samle klatgæld eller tilgodehavender sammen, uden at risikere at glemme dem. Prøv det næste gang du skal dele udgifter med nogle venner/kolleger. Fx. til næste års CBSB-studietur. Pt. skylder jeg 202 kroner for lidt forskelligt. :(

Miranda
er egentlig ikke at website, alligevel synes jeg den hører med her, for uden nettet ingen Miranda. Miranda er et instant messenger (IM) program der kan håndtere en masse forskellige IM-protokoller. På den måde kan jeg være på Google Talk, MSN Messenger, ICQ og et par IRC-kanaler på samme tid med et enkelt program. Programmet er open source og optager væsenligt mindre ressourcer end de fleste andre IM programmer.

Zotero
Selvom vi har abonnement på Refworks og Endnote Web via World of Science, fortrækker jeg at bruge Zotero til referencehåndtering. Det er fuldt integreret i Firefox, og klart den nemmeste måde at indsamle referencer på i det daglige arbejde. Endnu halter det lidt mht. web 2.0 features som deling etc. men jeg er overbevist om at det kommer. Zotero bliver udviklet på George Mason University i Virginia, USA, og bliver bl.a. støtte af Andrew W. Mellon Foundation.

Google Docs
er perfekt til samarbejde med andre uden for CBS. Jeg har tidligere prøvet Zoho og ThinkFree, men so far er Google Docs altså bedre.

Google Reader
holder styr på alle de rss-feeds jeg gerne vil læse. Interfacet er simpelt og organiseringen god. Desuden har den en funktionalitet der kaldes “share/del”, som jeg bruger til at markere de poster jeg gerne vil huske, så bliver de syndikeret på min egen startside, så jeg ser dem et par gange til i de følgende dage (indtil de ryger for lagt ned i bunken). Der er desuden meget mere funktionalitet end jeg bruger.

LinkedIn og Facebook
Jeg er til stede på begge sites, uden egenlig at bruge dem særlig meget. Det ene er et udmærket visitkort, og på det andet popper der med jævne mellemrum gamle venner op fra fortiden.

www.ugenummer.dk
Indtil for nylig kunne vores kalendersystem på CBSB ikke vise ugenumre hvilket var ualmindelig irriterende. Derfor lavede jeg en tastaturgenvej på min computer der kaldte www.ugenummer.dk op, så jeg hurtigt kunne checke. Uovertruffen service. Hjernerne bag ugenummer.dk har desuden også lavet www.ugedag.dk

IM og sikkerhed

Tuesday, September 2nd, 2008 af Søren Madsen

Computerworld har en række råd, når der skal tænkes sikkerhed og IM.

Sådan vælger du IM-sikkerhedsprodukt
Instant Messaging – IM – er i stigende grad blevet et nyttigt værktøj i moderne virksomheder. Data fra Forrester Research viser, at 71 procent af alle virksomheder vil investere i IM i år.

  1. Klarlæg hvilke IM-relaterede risici og trusler, der er relevante for virksomheden.
  2. Klarlæg om trafik-logging og indholdarkivering er vigtigt for virksomheden.
  3. Klarlæg hvilken brugerpolitik, der er gældende for IM i virksomheden.
  4. Fastlæg kontrol-niveauet.

Hold styr på noterne og kommuniker med Firefox 3

Wednesday, August 20th, 2008 af Søren Madsen

Det er noget af det, som Mashable byder på:

Top 10 Online Note Taking Applications
10 gode værktøjer når man gerne vil tage noter online.

18 Tools to Turn Firefox 3 into a Communications Portal
Her præsenteres en række kommunikationsværktøjer, du kan benytte sammen med Firefox 3. De er opdelt i kategorierne messaging og microblogging.

Brug tommelfingrene i referencearbejdet

Monday, August 11th, 2008 af Søren Madsen

Teknikken ændrer sig med lynets hast og nye programmer og services opstår. Men der en en teknologi, der er kendt af stort set alle. Nemlig mobiltelefonen. Nutidens unge ville ikke kunne overleve uden deres mobil. Deres hele liv bliver levet gennem den. Man frygter at mobilen på et tidspunkt fysisk vokser sammen med de unge.

Men bibliotekerne kan også bruge mobiltelefonen til noget fornuftigt. 3G telefoni byder på en række muligheder for kommunikation og services overfor brugerne.

kommunikation med brugerne:

Samtale: Kan jo overtage telefonvagtservicen.

SMS: Brugerne kan ligeså vel SMS’ som ringe. Her kan de få et hurtigt og kort svar.

E-mail: Det er muligt at læse e-mail på de fleste mobiltelefoner.

Messenger: Brugernekan også komme i kontakt med biblioteket via Messenger.

Styrken ved mobiltelefoner er, at man ikke behøver at være fysisk placeret på biblioteket for at udnytte mulighederne. En medarbejder, der hver morgen mellem 7-8 alligevel sidder i toget, kan således tage en vagt og derved udvide åbningstiden.

Service for brugerne:

Gå på nettet – Søge i OPAC’en: Biblioteket bør tilbyde en web site i et passende format. Det bør også være et minimumkrav, at OPAC’en er søgbar via en mobiladgang.

Programmer: Der findes en lang række programmer til mobiltelefoner bl.a. rss læsere. Vores service skal tænkes ind i dette format.

Den store styrke ved mobiltelefoner i referencearbejdet er helt klart mobilitet. Svagheden er de begrænsede muligheder i programmerne og besværligheden ved at skrive hurtigt.

Bloggen userslib.com har et par indlæg om det mobile bibliotek:

Library OPACs & Mobile-Friendly Features

Mobile Mania – Library Websites (med linket mobile versions of library web sites)


Det Mobile Bibliotek

Aalborg Bibliotekerne har tidligere kørt et forsøg med “Det Mobile Bibliotek”, som nu er i drift.

Besøg Det Mobile Bibliotek: www.mobib.nu

Eller læs afrapporteringen for forsøget på Styrelsen for Bibliotek og Mediers hjemmeside.

Nyt fra Google Labs: Lively

Wednesday, July 9th, 2008 af Søren Madsen

Google Labs introducerer nu Lively. Lively er et 3D virtuelt univers og Googles forsøg på at matche Second Life.

Meningen er så at man i Lively opbygger sit eget sted. Det kunne sagtens være et bibliotek. Gæsterne kan så snakke sammen og evt. være med til at opbygge stedet. Et sjovt og nemmere alternativ til Second Life. Jeg kan sagtens forestille mig at det kan bruges i bibliotekssammenhæng.

Det er nødvendigt med en Google-konto, for at benytte Lively.

The Official Google Blog: Be who you want on the web pages you visit / direkte til Lively.

Et af de mere populære steder er World of Warcraft:

Er e-mailen i fare?

Wednesday, July 2nd, 2008 af Søren Madsen

Dette spørgsmål stiller ReadwriteWeb: Is Email In Danger?

Konkurrencen kommer fra en lang række forskellige services:
- chat
- SMS
- Twitter
- sociale netværk
- lifestreaming

E-mail er ikke det foretrukne medie til en række områder, hvor den tidligere var det eneste medie: kommunikation, diskussion, planlægning, projektstyring m.m. Der er kommet nye medier som blogs, wikis, to-do applications, web services, til afløsning.

Bibliotekerne må også udvide mulighederne for vores brugere. E-mail/chat er ikke altid nok. De vil måske hellere opdateres om biblioteket via Twitter eller Facebook. Der er masser af muligheder – hvilke skal vi afprøve?

Endelig kom der gang i Facebook Chat

Wednesday, April 23rd, 2008 af Søren Madsen

Så er den endelige kommet. Det er snart et stykke tid siden det blev annonceret, men nu har jeg i hvert fald fået muligheden: Facebook Chat.

Chatten gør det muligt, (rigtig gættet) at chatte med andre online brugere af Facebook. Funktionen kan blive nyttig, hvis man som biblioteket går på Facebook.

Chatfunktionen er placeret i nederste højre hjørne af skærmen.

facebook_chat.jpg

Reklamer hos Meebo

Wednesday, April 23rd, 2008 af Søren Madsen

En af de allermest benyttede IM widgets Meebo vil til at indføre reklamer. Meebo bliver benyttet af rigtig mange biblioteker som widget/integreret IM klient. Ærgeligt hvis der skal til at komme relamer på. Men mon ikke de finder en løsning, så man kan betale sig fra disse reklamer optræder.

Via Librarian In Black | Meebo to introduce advertising into IM service

Mere info: ReadWriteWeb | Marketing 2.0: Can Meebo Make it Real?

De 5 bedste IM programmer/services

Monday, April 7th, 2008 af Søren Madsen

Bloggen Lifehacker har udpeget Five Best Instant Messengers. Disse 5 er fundet ved at de har bedt læserne komme med begrundede forslag. 550 deltog. Disse 5 fik så flest stemmer. På siden er det muligt at stemme på en af de fem og være med til at finde den endelige vinder.

Læs deres oprindelig post, hvor de beder om forslag: Best Instant Messenger?. Her er det muligt at læse kommentarerne.

De fem bedst placerede:

Digsby (Windows)
Pidgin (Windows/Linux)
Meebo (Web)
Adium (Mac OS X)
Trillian (Windows)

Advarsel: Virus konstateret på Messenger

Thursday, April 3rd, 2008 af Søren Madsen

Advarsel: Virus konstateret på Messenger

Fra advarslen:

Pas på med at acceptere tilsendte filer eller klikke på tilsendte link gennem Messenger. En ny virus spreder sig gennem Messenger, ved at udgive sig for at være folk du kender, og sende inficerede filer til dig.

Hvis du pludseligt bliver tilbudt nogle billeder eller andre filer eller mystiske links fra en af dine kontakter over Messenger, skal du være ekstra påpasselig. Svar tilbage, og sørg for at du er sikker på, at det er en person du kender, der er ved at sende dig filen/linket. Særligt hvis teksten er på engelsk skal du være forsigtig.

SÅ LAD VÆRE MED AT KLIKKE PÅ LINKS ELLER ÅBNE FILER MED MINDRE DU ER 100% SIKKER PÅ AFSENDER. GØR SOM DE FORESLÅR: SKRIV TILBAGE OG FÅ BEKRÆFTIGET AT DET ER DEN RIGTIGE AFSENDER.

Læs mere: Advarsel: Virus konstateret på Messenger

Digital kommunikation og chatbots

Monday, March 31st, 2008 af Søren Madsen

KnowledgeLab har beskæftiget sig med emnet digital kommunikation, herunder chat og chatbots. Sammen med KB er vi i øjeblikket i gang med et projekt om chatbots.  Vi har bla.a. kig på IKEA’s Anna chatbot.

Knowledge Lab har i deres magasin OnEdge haft et temanummer om digital kommunikation (20 s./pdf) hvor bl.a. IKAE’s virtuelle kommunikation behandles.

Knowledge Lab har afholder Master Classes om interessante emner indfor deres fagområde. De har afholdt en med titlen Hej. Du bliver hjulpet af Lars, hvad kan jeg hjælpe dig med? Den har udgangspunkt i IKEA’s erfaringer. Det er muligt at se PowerPoints og interviews fra foredraget.

I den ene af præsentationerne stilles spørgsmålet: Hvorfor chat?

Svaret er:

- Bedre kundeservice
- Billigere kundeservice
- Hurtigere kundeservice
- Gladere medarbejdere

Læs også Chat til din IKEA sofa fra KommunikationsForum.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.