Archive for the ‘open source’ Category

Dspace Usergroup meeting 2010

Monday, July 12th, 2010 af Tonny Hjelmberg Laursen

Jeg er netop hjemvendt fra to dage i Madrid omhandlende Dspace, Fedora og DuraSpace. Mit mål var helt klart, at få afklaret hvad der sker med “sammensmeltningen” mellem Fedora og Dspace. På mødet kunne jeg erfare, at ultimo 2011 vil der blive lanceret en Dspace løsning med “Fedora Inside”. Dette betyder at man tager det bedste fra de to produkter og laver en “Out-of-the-box” løsning.

Dspace udviklingen fortsætter med version 1.7 i december og version 1.8 & 2.0 i 2011. Version 1.7 ser meget interessant ud, med bl.a.

 • et REST API, så vi lettere kan præsentere indholdet fra openarchive.cbs.dk & studenttheses.cbs.dk på andre websites
 • Backup/restore af Dspace repositories bliver nemmere, da man nu kan gendanne enkelte items, kollektioner osv. uden at man skal gendanne alt. Denne funktion vil også kunne bruges til at migrere data til andre repositories.
 • En SWORD klient til Dspace, så man kan “skubbe” et item fra f.eks. en Dspace installation indeholdene fortrolige dokumenter, til en offentlig Dspace eller anden SWORD understøttet applikation.
 • Desuden kommer der også ændringer, som skal benyttes i forbindelse med Fedora integrationen.

I version 1.6 blev der introduceret en bedre brugsstatistisk, bygget på Apache/SOLR projektet. Denne tilføjelse blev udviklet af @mire. @mire kunne præsentere flere nye features til denne tilføjelse. Desuden havde @mire også udviklet en “Discovery Service” til Dspace, i stil med dem som vi kender fra f.eks. Primo Central, Summa & Summon – Demo

Summasummarum på mødet må være, at der sker virkelig meget med Dspace det næste år Der bliver konstant tilføjet nye funktioner som bygger på åbne standarder. “Dspace med Fedora inside” vil helt sikkert styrke Dspace, da det åbner op for et væsentlig bedre repository.

Desuden blev jeg påmindet om, at der ikke findes “Standalone IT systemer” mere, ALT hænger sammen.

// Tonny Hjelmberg Laursen

Nyt Nummer af The Code4Lib Journal

Wednesday, June 23rd, 2010 af Søren Madsen

Det nyeste nummer The Code4Lib Journal er 2010 Issue 10.

Indholdsfortegnelse:

Global eller lokal

Monday, February 1st, 2010 af Søren Madsen

Facebook har længe været STEDET hvor alle bare skulle være. Men i øjeblikket er vinden ved at vende. Der er tendenser i tiden, der peger på at flere går væk fra den globale mødeplads og søger hen imod mindre og lokale netværk. Fra macro- til microunivers. Det åbner nye muligheder for forskningsbibliotekerne til formidling og dialog til og med vores brugere. Vi kan oprette små, tætte netværk omkring et emneområde eller studie og derved få tættere kontakt til studerende og forskere.

Nogle af de mulige værktøjer er Ning og Meetup.com

Et eksempel, der dog er opbygget omkring er undervisningforløb er uddybet i disse to indlæg:

- Gearing up for New LIS Class Sites

- Enhancing WordPress-as-LMS: Classes at Tametheweb.com

Her har de benyttet WordPress med tilhørende plugins, applikationer m.m. til at opbygge et LMS. Funktionaliteten er dog så udbygget et det sagtens kan genbruges som et form for community eller forum. Fordelen ved WP er jo også den mangfoldighed af hjælpeprogrammer, der gør at man kan opbygge og tilpasse lige efter egne ønsker og behov. I artiklen er der desuden links til WP plugins.

Links til WordPress:

WordPress MU

BuddyPress (forum)

bbPress (socialt netværk)

DSUG’09 – OA miljøer

Friday, October 16th, 2009 af lg.lib

Her på konferencens sidste dag træder organisationen DuraSpace mere tydeligt frem. Deres mål og ambitioner er klarere, de ønsker grundlæggende at sprede Open Acces (OA) til de materialer vi her især lagrer i vores Institutional Repositories (IR). Dett evil de gøre via forskellige brugergrænseflader som f.eks. Amazon eller Facebook, eller ligefrem hoste og drive individuelle installationer.

I OA verdenen er der mange der gerne vil skabe indgange til OpenSource-kilder herunder DRIVER projektet, der kort blev ridset op og det slog mig at der er mange initiativer/organisationer der er ude i samme ærinde.

Vi tilmelder løbende vores IR til forskellige working paper baser, samlede OA indgange til IR’s m.m., men ved vi overhovedet hvor mange af disse projekter der overlever?…. eller er det bare “survival of the fittest”…

Lige nu er billedet broget og initiativerne mere orienterede mod verdensdele, specifikke lande osv. Men vil disse samlede indgange på længere sigt blive overtaget af firmaer? Eller kommer der med tiden ét nationalt/globalt system der høster fra alle?

Under alle omstændigheder har jeg fået noget med hjem at tænke over ;-)

DSUG’09 – Dspace version 1.6

Thursday, October 15th, 2009 af lg.lib

En af de andre helt store emner på konferencens 1. dag var Dspace version 1.6.

Versionen indeholder en del nye elementer, hvoraf nogle kommer som kaldet set i forhold til hvilke opgaver/udfordringer vi i OA miljøet står overfor .

Som eksempler på dette kan nævnes  Embargo håndtering. Det vil i Dspace 1.6 være muligt at håndtere embargo pr. dato, hvilket gør det muligt at uploade artikler, som har en embargo-periode på f.eks. 6 mdr., hvorefter systemet automatisk frigiver artiklen til offentligheden.

En anden ny feature som bør nævnes er en forbedring af statistik-funktionen hvilket gør det muligt at se antal download pr. forfatter, item m.m.

Autoritetskontrol bliver også implementeret, samt en nemmere måde at korrigere fejlagtige data på. Også sikkerheden omkring systemet er i fokus og der vil løbende blive arbejdet videre med dette.

Derudover var der en mængde mindre forbedringer, som vil gøre den daglige brug af Dspace nemmere.

Se mere om Dspace Roadmap via:

http://jira.dspace.org/jira/browse/DS?report=com.atlassian.jira.plugin.system.project:roadmap-panel

Dspace User Group Meeting Göteborg 2009 – DuraSpace

Thursday, October 15th, 2009 af lg.lib

På konferencens første dag organisationen DuraSpace i fokus.

DuraSpace er navnet på fusionen mellem Fedora og Dspace. Helt konkret bliver Fedora omdøbt til DuraSpace og Dspace organisationen lukket ned. De 2 bestyrelser har allerede fusioneret og det er tanken at bestyrelsen skal koges ned til et mindre antal personer samt at sammensætnigen af denne skal være dynamisk, dvs. at man vælges ind for en periode.

Det kom også frem at teknologien bag Fedora skal bruges i samspil med teknologien bag Dspace, hvilket lidt firkantet sagt, betyder at de to systemer bliver lagt ovenpå hinanden. Det var der både positive og negative kommentarer omkring.

De positive mente at det var fint at man udnyttede at erfaringerne fra arbejdet med begge systemer til at skabe noget fælles og de negative var usikre på om det var i brugernes interesse at man ændrede på systemets opsætning (i koden).

Under alle omstændigheder vil tiden vise hvad det konkret betyder for de enkelte installationer, men at det nu er én samlet non-profit organisation er tilsyneladende en fordel når man skal skaffe midler til at føre arbejdet videre.

BF arrangement: Morgendagens teknologier – Google og Open Source

Thursday, September 3rd, 2009 af Søren Madsen

BF’s privatgruppe og statsgruppe inviterer til gå-hjem-møde:

Morgendagens teknologier – Google og Open Source

Onsdag den 7. oktober 2009 kl. 17.00 – 20.00

Opensource repræsenterer en paradigmaskift indenfor ikke blot udvikling oglicensering af software. Åbenhedsmodellen vinder også frem indenfor udbud afindhold (film, musik, bøger), innovation, biotek og andre forretningsområder.Få et indblik i de fundamentale begreber og de juridiske og forretningsmæssigeudfordringer og ikke mindst muligheder.

Oplægsholder er It-advokat Martin von Haller Grønbæk, partner i Advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.

Anden del af arrangementet vil omhandle Google Wave – Hvad er det og hvad kandet? Dette oplæg vil Tommy Dejbjerg Pedersen stå for.

Deltagergebyr: Deltagelse i arrangementet er gratis. Der vil blive serveret sandwich og vand/kaffe/te.

Målgruppe: Alle medlemmer af Bibliotekarforbundet er velkomne.

Arrangør: Privatgruppen ogStatsgruppen

Tilmeldingsfrist : Onsdag den 30.september 2009

Teksten er sakset fra BF's hjemmeside

Communities

Thursday, March 5th, 2009 af Kurt Mathiesen

Institut for Informatik bliver der for tiden afholdt en seminarrække om open source. Seminarerne kører den første onsdag i hver måned, og til seminaret i onsdags var temaet communities.

Seminarets skæve oplæg kom fra Esben Danielsen fra Roskilde Festival.
Esben holdt et inspirerende oplæg om at drive et community som festivalen også er. I festival terminologi hedder det de involverede laver ‘frivilligt arbejde’, og generelt ligger festivalen meget vægt på at holde en sproglig analogi der bygger på familie og venskab fremfor virksomhed og organisation.
De færreste familier har målsætninger for juleaften, eller afholder strukturerede evalueringer af sommerferien med henblik på at øge performance næste år.

Esben Danielsen om arbejdet med at bygge en by til 110.000 indbyggere.

Esben Danielsen om arbejdet med at bygge en by til 110.000 indbyggere.

Fokus på motivation frem for performance, og på at deltagere i et community grundlæggende motiveres meget forskelligt var nogle af de ting Esben fremhævede som en succesfaktor.

Meget inspirerende.

Open Source og OPAC’en

Tuesday, November 25th, 2008 af Søren Madsen

Der kan læses mere om emnet i nyeste nummer af Library Technology Reports / CBS Link – via fjernadgang (iss. 8 er endnu ikke tilgængelig). Temaet her er “Open Source Integrated Library Systems” og den er skrevet af Marshall Breeding.

In this issue, Breeding details the differences between using an open source approach to that of using conventional proprietary software for automated operations.
Breeding’s report can help answer that question as well as defines open source and provides an overview of the various open source options currently available to libraries, including Koha and Evergreen.

Indholdsfortegnelse:

 • Open source defined and a look at open source versus traditional licensing.
 • “The Commercial Angle,” including total cost of ownership, vendor/product independence, and information about collaborative and sponsored development.
 • An overview, including history and background, of major open source ILS products, with information about Koha, Evergreen, OPALS, and NewGenLib.
 • Trends in open source ILS adoption, including geographic impact, licensing, and distribution.
 • An overview of commercial support firms — including LibLime, Equinox Software, Media Flex, Versus Solutions, and Index Data — for open source ILS
 • Specifications for the technology components of an open source ILS, including the server operating system, Web servers, database engines, programming environments, and client environments.
 • Information about standards as well as features and functionality of open source ILS, including the scope of the ILS; support for consortia; and information about the online catalog, circulation, cataloging, acquisitions, and serials control in the ILS.

Lær mere om Drupal

Wednesday, June 4th, 2008 af Søren Madsen

Det seneste nummer af Library Technology Reports har temaet: Drupal in Libraries

Drupal er et open-source CMS, der efterhånden vinder stor udbredelse.

Se også Drupal Danmark eller Wikipedia – Drupal.

CBS Link -via fjernadgang

Dspace & MIT

Monday, May 19th, 2008 af Kurt Mathiesen

Vi har i dag besøgt MIT hvor Michele Kimpton præsidenten for Dspace Foundation holdt et oplæg om Dspace og de fremtidige udviklingsperspektiver for systemet. Flere af de opmærksomhedspunkter vi fremhævede i indstillingen vedr. ny IR-platform på CBS Bibliotek, ligger inden for de næste 1½ års udviklingsplaner. Bl.a. kunne hun fortælle at Jisc har sponsoreret 4 udviklere i et halvt år til at lave grundlæggende ændringer i datamodellen så den bedre kan håndtere mere komplekse datatyper, versionering og tilpasning ned på mindste niveau.

Michele Kimpton fortalte også om forskellige hosting, support og udviklingshuse i Europa der kan assistere ved implementeringen på CBS Bibliotek. Der er en veludviklet struktur omkring udviklingssamarbejdet mellem disse aktører og den centrale Dspace Foundation.

Desuden fortalte Sean Thomas, der er Dspace@MIT Product Manager (dvs. han koordinerer Dspace på hele MIT) om deres nye Cameo Project der sigter på at få mere MIT-forskning ind i deres repositories.

Det var godt at møde nogle af folkene bag Dspace, så vi har ansigter på et par af de folk hvis navne vi jævnligt støder på via Dspace communitiet.

Vejen til et godt samarbejde er åbnet.

Vi vil også ha’ en sandkasse

Wednesday, April 2nd, 2008 af Søren Madsen

University of Cincinnati Libraries har fået deres egen sandkasse eller Sandbox. Det er i al sin geniale enkelthed en legeplads, hvor personalet kan afprøve nye teknologier specielt open source. Det er en rigtig god måde at lære de nye teknologier på. Man får mulighed for at teste med hands-on og kan dele erfaringer med andre.

Blandt de mere kendte teknologier er: Drupal, Joomla, Mambo, WordPress, phpWiki, Moodle og FAQMaster.

Temaet er: Play Nice Together
The Sandbox is a tool for us to more quickly explore technologies, especially open source.

Via TechEssence.info blogs | Get Yourself a Sandbox

Information om Information

Thursday, August 30th, 2007 af Søren Madsen

Informations artikelarkiv er nu åben for alle. Dette er en konsekvens af at Information er overgået til at være et open source medie. Adgangen går 10 år tilbage. Information.dk bygger på open source systemet Drupal.

Fra Comon.dk: Dagbladet Information åbner arkivet

Fra artiklen:

“»På en måde er det et opgør med den gammeldags tankegang som var repræsenteret i vores gamle system. I dag bruger de fleste Google til at søge informationer, men alle de værdifulde og brugbare oplysninger, der liggere i avisernes arkiver, er der ingen, der har glæde af,« mener Nikolai Thyssen (chef for Information Interaktiv).(chef for Information Interaktiv, red)”

Vi skal dog stadig huske på Infomedia på trods af dennes manglende kvaliteter. Her er Information dækket fra 1/9-1997.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.