Archive for the ‘informationssøgning’ Category

Tag til Texas – ER&L 2012

Tuesday, January 3rd, 2012 af Søren Madsen

Hvis du leder efter et påskud til at besøge Austin i Texas, så kommer den her. I april afholdes der den årlige Electronic Resources and Libraries konference.

Hvad tilbyder ER&L: Electronic Resources & Libraries (ER&L) provides a forum for information professionals to explore ideas, trends, and technologies related to electronic resources and digital services.

Indholdet de tidligere år ser spændende ud. På 2011 konferencen side er der links til videoer med præsentationerne. På deres Vimeo channel: ER&L, finder du i alt 37 præsentationer.

Strategisk brug af IKT på universiteterne

Thursday, December 29th, 2011 af Søren Madsen

JISC stiller spørgsmålet Are you leading the way? – Is your institution adapting and responding to the fast changing marketplace as quickly as it might?

Bag spørgsmålet gemmer der sig projektet Strategic ICT Toolkit Project, hvisformål det er at hjælpe institutionerne med den strategiske brug af IKT.

The Strategic ICT Toolkit Project (SICT) is a self-analysis toolkit to help higher education institutions (HEIs) to analyse, assess and develop their strategic use of information technologies.

Developed by The University of Nottingham, this toolkit supports senior management in HE in developing towards more strategically directed ICT deployment. This project drew on the experience, insights and existing practices of a representative sample of HEIs to develop a toolkit to stimulate their understanding and support institutional development. This project was commissioned by The Joint Information Systems Committee (JISC) and the Leadership Foundation for Higher Education (LFHE).

Hent hele rapporten her Strategic ICT Toolkit Project (133 s./pdf)

Dagens runde med apps

Tuesday, December 6th, 2011 af Søren Madsen

Her kommer lidt blandet om apps

- Her er de fire bedste apps til at læse QR-koderDer er QR-koder overalt, men hvad er de bedste apps til at aflæse dem med?

Listen ser således ud:

- Tablet på 7 eller 10 tommer – hvad er bedst? (PC WORLD)
Den danske brugervenlighedsekspert Jakob Nielsen har set nærmere på skærm-størrelserne på nogle af de mest populære tablet-pc’er. Ikke alle klarer sig lige godt.

- Smartphone-boom trækkes af apps
Børsen, tirsdag d. 6. december 2011, sektion 1 (DIGITAL), s. 44-45
Mobilt internet er den nye megatrend for danskerne, som har købt smartphones for sammenlagt 5 mia. kroner
Med masser af nyttig data om apps.

- Billig iPad-rival rives ned fra hylderne i USA
Anmelde af Amazons Fire

Søgning – hvor? Input fra en workshop

Thursday, November 17th, 2011 af Liselotte Brandstrup

Dagen før Internet Librarian International  2011 løb af stablen, var der mulighed for at deltage i forskellige workshops, bland andet WebSearch Academy, der absolut var det hele værd.

Emner for workshoppen  var balndt andet

 • What is new in search engines
 •  Alternative search engines

De to oplægsholdere

Karen Blakeman,RBA Information services, www.rba.co.uk 
Marydee Ojala, editor ONLINE: Exploring Technology & Resources for Information Professionals, www.onlinemag.net 

havde rigtig mange gode tips til andet end Google. Nedenfor et udvalg af resourcer, som jeg synes er værd at kaste et blik på:

Søgemaskiner:

Blekko – alternativ til Google og Bing

Duck Duck Go – alternativ til Google og Bing, gemmer ikke din søgehistorie, privacy friendly

Internationale nyheder:

News Now – nyhedsaggregator smaler nyheder fra nettet

World News – Delivers breaking news from all over the world in 49 languages, nyheder, video, fotos

Forskning

Microsoft Academic - ser spændende ud, men er langsom, msåe fordi det er en beta version!

Business

Lists of stock eexchanges – overskuelig adgang til alverdens børser

CEO Express – portal for travle CEO’S!

Mergers & Acquisitions New York Times – nyheder om M&A

Andre interessante sider

Quixey – søg efter APPS

Topsy – real time search for the social web, blandt andet  Twitter arkiv søgning

Del jeres undervisninsmateriale

Thursday, November 3rd, 2011 af Søren Madsen

DBC har i samarbejde med Herning og Frederiksberg biblioteker fremstillet undervisningsmateriale og videospots om Bibliotek.dk. Dette materiale er “open source” som alle biblioteker nu kan benytte i deres undervisning, introduktioner og markedsføring.

Nanna Agergaard fra DBC har skrevet om projektet på Del Din Viden- Vi serverer hele undervisningen – men kaffen må I selv brygge!
Resumé: DBC, Herning og Frederiksberg biblioteker har i et projekt udarbejdet et fælles – frit tilgængeligt – undervisningsmateriale og storskærmsspots til bibliotek.dk.

Materialer kan findes her:

En fin ide, som vi kan tage op på forskningsbibliotekerne. Vi underviser i mange af de samme databaser, emner, temaer og programmer. Så hvorfor ikke dele vores viden og materialer.

Citat slut! –Fra ”description” til ”access”

Friday, October 28th, 2011 af Anita Sørensen

Dette var overskriften på en temadag, som FABITA afholdt i september. Det var helt klart et tema i den mere nørdede ende af katalogiseringsarbejdet.

Baggrunden for temadagen var, at det nu er 2 år siden den danske biblioteksverden forlod et par af kortkatalogens hellige køer, nemlig delfelterne 245 e og f og i stedet indførte funktionskoder i felterne 100, 700 og 710 felterne. Vi har ikke brugt delfelterne 245 e og f i mange år, men heller ikke taget funktionskoderne til os, selvom det efter min mening helt klart ville løse et problem. Med funktionskoderne er det muligt at skelne mellem, om en person er forfatter, redaktør eller noget helt noget tredje. [Se koderne http://www.kat-format.dk/danMARC2/Danmarc2.bilagJ.htm] Andre fordele er, at funktionskoderne er internationale dvs. at de umiddelbart kan læses over hele verdenen, og understøtter en mere tidsvarende fremvisning af poster svarende til den skematiske visning, som vi kender fra vores eget katalog. Jeg kan godt forestille mig, at CBSBibliotek med tiden kan få nytte af disse koder, specielt hvis/når det bliver muligt at importere poster fra PURE til Aleph, da posterne i PURE er ”født” med specifikke personoplysninger.

Internationalt foregår der en heftig diskussion om det fremtidige format koncentreret omkring RDA [Resource Description and Access] og AACR [Anglo-American Cataloguing Rules] i kombination med RDA. Denne diskussion er foreløbig endt med en beslutning om, at RDA indføres tidligst jan. 2013 af de store producenter af bibliografiske poster; læs LC. Grundlæggende er det sådan, at RDA definerer, hvilke elementer der skal beskrives, og hvilke relationer der skal være mellem dem, men ikke lægger sig fast på et bestemt format. Desuden skal de forskellige standarder, som er vedtaget af IFLA følges. For at dette skal fungere, så vil der blive tilføjet en række nye felter i MARC-formatet. [Se nye felter http://www.loc.gov/marc/RDAinMARC29.html ; dansk udspil foreligger endnu ikke] Umiddelbart vurderer jeg ikke, at dette vil få nogen betydning for CBSBibliotek. Inden der begynder at komme poster lavet med udgangspunkt i RDA, som vi ønsker at genbruge, vil DBC have lavet et konverteringsformat

Hovedlinjen i ændringerne både i danMARC2, MARC21 og RDA er access altså ikke at materialet bliver korrekt beskrevet i detaljer, men at det kan findes/genfindes gennem en søgning og med de specifikke søgeelementer, som brugeren søger med.

Dagen igennem var der en del diskussion om de forskellige oplæg og dagens konklusion var bl.a. at ledelsesfokus på maskinrummet dvs. katalogiseringen er begrænset, hvilket jeg menerer helt rigtigt, men er det fornuftigt? Vi tager masser af poster ind i vores katalog af tvivlsom standard uden større bekymring, men får så også søgeresultater derefter.

Studerende og IKT – 2011 ECAR undersøgelse

Thursday, October 27th, 2011 af Søren Madsen

Så er den årlige ECAR undersøgelse om amerikanske studerendes brug af IKT på gaden.

ECAR National Study of Undergraduate Students and Information Technology, 2011 Report

Hele undersøgelsen: ECAR National Study of Undergraduate Students and Information Technology – 2011  (35 S./PDF)

I 2011-undersøgelsen har de spurgt et repræsentativt udsnit af studerende på 3.000 fra 1.179 uddannelsesinstitutioner. De vigtigste konklusioner

 • Students are drawn to hot technologies, but they rely on more traditional devices
 • Students report technology delivers major academic benefits
 • Students report uneven perceptions of institutions’ and instructors’ use of technology
 • Facebook generation students juggle personal and academic interactions
 • Students prefer, and say they learn more in, classes with online components

og de vigtigste anbefalinger

 • Investigate your students’ technology needs and preferences and create an action plan to better integrate technology into courses and information systems.
 • Provide professional development opportunities and incentives so instructors can better use the technology they have.
 • Expand or enhance students’ involvement in technology planning and decision making.
 • Meet students’ expectations for anytime, everywhere, Wi-Fi access on the devices they prefer to use.
 • Nail the basics. Help faculty and administrators support students’ use of core productivity software for academic work.

Som moden tilskriver det, præsenterer de selvfølgelig resultatet med en obligatorisk infographic

 
http://www.educause.edu/visuals/shared/ECAR/StudentHub/fullInfographic.jpg”>http://www.educause.edu/visuals/shared/ECAR/StudentHub/fullInfographic.jpg” alt=”width=”750″ height=”3099″ />

SFX – kan de studerende finde ud af det?

Tuesday, October 4th, 2011 af Søren Madsen

Det forsøger denne artikel at finde svar på.

Bonnie Imler & Michelle Eichelberger
Do They “Get It”? Student Usage of SFX Citation Linking Software

College & Research Libraries, September 2011, vol. 72, no. 5, s. 454-463 (PDF)

Abstract
This study focuses on a quantitative assessment of undergraduate student use of SFX citation linking software. The study seeks to reveal whether or not students are using SFX, and, if so, how they are using it. Study participants were Penn State Altoona students, all of whom had received basic library instruction. Their research sessions were captured with screen capture software and then coded with Studiocode video coding technology. While not the prime focus of the study, the investigators also considered the effect of factors such as database Web design, images, and terminology on student usage of SFX.

Nyt nummer af The Journal of Academic Librarianship

Friday, September 9th, 2011 af Søren Madsen

Septembernummeret af The Journal of Academic Librarianship (2011, vol. 37, iss. 5) er nu udkommet. Der er flere aerikler, der ser ganske spændende ud. Et par udvalgte titler:

 • Social Media, Academic Research and the Role of University Libraries (Guest Editorial)
 • Using Learning Styles in Information Literacy: Critical Considerations for Librarians
 • Usability Testing for e-Resource Discovery: How Students Find and Choose e-Resources Using Library Web Sites
 • Can Money Buy Happiness? A Statistical Analysis of Predictors for User Satisfaction
 • Understanding the changing role of academic librarians from a psychological perspective: A literature review
 • Managing Technology – How I Learned to Stop Worrying and Love Google

Læsestof til OPAC-folket

Wednesday, August 31st, 2011 af Søren Madsen

Computers in Libraries har i seneste nummer to gode artikler om OPAC’ens rolle i forskningsbibliotekerne

Hofmann, M, & Yang, S: How Next-Gen R U? A Review of Academic OPACS in the United States and Canada
Computers in Libraries, 2011, vol. 31, iss. 6, s. 26-29
CBS Link (Via fjernadgang)
Abstract:
With vendors seeming to abandon their ILS-integrated OPACs in order to develop and promote their discovery tools, we were curious as to just what was the current state of affairs for academic libraries in the quest for the touted next-generation catalog.

Bailey, K.: Online Public Access Catalog: The Google Maps of the Library World
Computers in Libraries, 2011, vol. 31, iss. 6, s. 30-34
CBS Link (Via fjernadgang)
Abstract:
What do Google Maps and a library’s OPAC have in common? Google Maps provides users with all the information they need for a trip in one place; users can get directions and find out what attractions, hotels, and restaurants are close by. Librarians must find the ultimate OPAC that will provide, in one place, all the information and services patrons will need for their searches. Such an OPAC would equal the services that Google Maps provides its users.

SMILE til verden

Thursday, August 25th, 2011 af Søren Madsen

SMILE er et information literacy værktøj fra Glasgow Caledonian University Library. Det er inkluderet i universitetets Blackboard LMS og findes som et selvstændigt værktøj. De har koncentreret meget af deres formidling omkring begrebet ‘Smile’, så det går igen rundt på deres sider. Godt tænkt og udført.

smile il

SMILE: http://www.gcu.ac.uk/library/SMILE/Unit_1_vers3/start.html

Søgning og e-mail er stadig mest populær på nettet

Wednesday, August 10th, 2011 af Søren Madsen

Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra Pew Internet:

Search and email still top the list of most popular online activities
Overview: “Search and email remain the two online activities that are nearly universal among adult internet users, as 92% of online adults use search engines to find information on the Web, and a similar number (92%) use email.”

Selve rapporten: Search and email still top the list of most popular online activities – Two activities nearly universal among adult internet users (15 s./pdf)

Danskernes brug af internettet

Wednesday, July 6th, 2011 af Søren Madsen

FDIMForeningen af Danske Interaktive Medier udgiver en årlig rapport om Danskernes brug af internettet.

Den nyeste udkom i maj 2011: Danskernes brug af internettet 2011 (65 s./pdf)

Fra hjemmesiden:

FDIM udgiver en samlet årsrapport hvor danskernes forbrug af internettet i det forgangne år.

Rapporten er landets mest omfattende analyse, der bl.a. undersøger hvem der bruger internettet, hvornår de gør det, hvilke sites de besøger og med hvilke tekniske opsætninger.

Myten om de digitale indfødte blegner

Tuesday, July 5th, 2011 af Søren Madsen

Bloggen Net Gen Skeptic forsøger at gøre op med myten om de digitale indfødte og netgenerationen. Deres påstand er, at derikke findes belæg for at påstå, at ungdommen er mere teknologikloge end os andre. De forsøger bl.a. at indsamle undersøgelser og rapporter, der kan be/afkræfte myterne. Her er et par af de seneste.

1/ ED-MEDIA Helps Put the Nail in the “Digital Natives” Coffin

Her har de samlet en række indlæg fra konferencen ED-MEDIA 2011-World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia & Telecommunications.

2/ Australian Study Finds Generation is Irrelevant

Her er 812 studerende på et australsk universitet blev spurgt.

Wood, D., Barnes, A., Vivian, R., Scutter, S. & Stokes-Thompson. (2010). The future may have arrived, but engagement with ICTs is not equal among our diverse “net gen” learners. In C.H. Steel, M.J. Keppell, P. Gerbic & S. Housego (Eds.), Curriculum, technology & transformation for an unknown future. Proceedings ascilite Sydney 2010 (pp.1107-1118). http://ascilite.org.au/conferences/sydney10/procs/Wood2-full.pdf

Så er den gal igen – ny PISA undersøgelse af unge evner til digital læsning

Wednesday, June 29th, 2011 af Søren Madsen

Information skriver i dag at Skoleelever er dårlige til digital læsningDanske elever ligger på en 13. plads og under OECD-gennemsnittet, når det kommer til computerbaseret læsning.

Berlingske har også bragt historien Skoleelever for dårlige til digital læsning.

Undersøgelsen har set på 15-årige skoleelvers evner til digital læsning og informationssøgning. Det ser jo ikke alt for godt ud. Men så har bibliotekerne da et område, hvor vi kan/skal byde ind med vores ekspertise.

OECD (2011),PISA 2009 Results: Students On Line: Digital Technologies and Performance (Volume VI), PISA, OECD Publishing.
doi: 10.1787/9789264112995-en

Abstract
This sixth volume of PISA 2009 results explores students’ use of information technologies to learn. For PISA 2009, the framework for reading literacy has been developed to encompass reading electronic texts. This has led to an expansion of the description of text types to take account of the electronic environment, as well as a redefinition of the aspects of reading, to embrace, for example, the requirement for integration of information from multiple unrelated texts, as well as other features. The PISA 2009 reading framework and the assessment instrument together provide an operational definition and description of the distinctive structures and types of both text and task that constitute electronic reading, allowing an exploration of factors that contribute to difficulty. PISA 2009 therefore provides an opportunity to investigate electronic reading on a large scale. This book presents some initial findings.

Er Wikiepedia forældet og fyldt med fejl?

Saturday, June 4th, 2011 af Søren Madsen

Det mener en forsker fra SDU. Der har altid hersket en del uenighed om værdien af Wikipedia. I denne artikel fra Berlingske er problemet specielt den danske udgave af Wikipedia. Den er ikke nær så god som den internationale (engelske) udgave.

Lektor: Wikipedia er forældet og fyldt med fejl (Berlingske)
Græsrodsleksikonet Wikipedias danske version møder kritik fra lektor i historie på Syddansk Universitet Tønnes Bekker-Nielsen. Han mener ikke, man kan stole på opslagsværket, som er fuld af fejl. Det skriver Syddansk Universitets magasin Ny Viden.

Jeg forsøgte at finde artiklen i Ny Viden. Men nyeste nummer (juni?) var der ikke i pdf.

Jeg har flere gange fået den tyske udgave af Wikipedia anbefalet.

Sådan bruger danskerne Internettet

Thursday, May 5th, 2011 af Søren Madsen

Så kom den endelig: Befolkningens brug af internet 2010 fra Danmarks Statistik. Tallene er indsamlet i april 2010, men er først udkommet nu.

Læs hele undersøgelsen: Befolkningens brug af internet 2010 (67 s./pdf)

Fra Beskrivelsen:

Publikationen beskriver danskernes adgang til og brug af internettet.

Statistikken er fordelt på baggrundsvariable som køn, alder, familietype, beskæftigelse, uddannelse og antal børn i familien mv.

Undersøgelsen er foretaget i april 2010 og dækker følgende emner:

 • adgang til computere og internet, herunder bredbånd og mobilt bredbånd
 • brug af internet, herunder brug af sociale netværkstjenetser
 • anskaffelse og deling af digitalt indhold
 • kontakt til offentlige myndigheder
 • anvendelse mobiltelefon
 • e-handel, herunder pengespil, forbrugsmønstre og problemer med internetkøb.

ACRL 2011 papers

Wednesday, April 27th, 2011 af Søren Madsen

ACRL afholder hvert år en række konferencer. Seneste er DCRL 2011. En del af præsentationerne er nu lagt ud til alle andre interesserede. Læs dem her: Conference Papers.

Jeg har udvalgt nogle af dem, som jeg personligt syntes ser mest spændende ud. Men tjek hele listen ud, hvis du mangler spændende læsestof til liggestolen.

Ph.d. studerende og deres forskningsprocesser

Monday, March 21st, 2011 af Liv

Der er gang i et 3-årigt projekt om Ph.d. studerendes forskningsprocesser og hvordan forskningsbibliotekerne bedst bidrager til disse. Projektet er et samarbejde mellem Universitetsbibliotekerne i Oslo, Bergen, Aalborg og ved Norges Handelshøjskole. Det første år er nu gået med fokusgruppeinterviews og litteraturstudier. Året blev afsluttet med et seminar i Oslo d. 10. marts, hvor resultaterne af det første års arbejde blev fremlagt sammen med oplæg, der beskrev den verden ph.d. studerende skal navigere i. Afslutningsvis blev der afholdt en række workshops, der forsøgte at give projektet input til det videre arbejde.

Det var særligt interessant at se udkommet ud af fokusgruppeinterviews med ph.d.er og ph.d. vejledere:

 1. Et ph.d. forløb pålægger den enkelte et meget stort ansvar, der skal forvaltes meget selvstændigt.
 2. Tid og effektivitet er meget centrale punkter for de ph.d. studerende, det kobles tæt til deres oplevelse af, ikke at være i besiddelse af det samme netværk, som ældre forskere har.
 3. Litteratursøgning tematiseres som problematisk. De ph.d. studerende søger i høj grad efter overblik, de udtrykker generelt usikkerhed overfor services som alerts, de vil hellere selv søge.
 4. Afhængigt af fagområde er der udfordringer i kildebrug f.eks. brug af gamle dokumenter, der kun findes fysisk og kun få steder.
 5. Om publicering er en central ting i et ph.d. projekt er meget forskelligt. Svingende fra områder hvor man først kan gøre sig håb om at få en ph.d. studieplads, hvis man har publiceret, til områder hvor der først er forventning om publicering i form af den endelige ph.d. afhandling. Generelt kan dog siges, at der i ph.d. gruppen er meget lille viden om Open Access.
 6. Vurdering af publikationer og publikationskanaler, ligesom brugen af impact-faktorer, svinger selvfølgelig i takt med ovenstående.
 7. I forhold til undervisning i biblioteksbrug, søgning og lignende, efterlyser de ph.d. studerende i højere grad kurser/workshops, der baserer sig på søgninger, der ikke er alt for planlagte, så der problemknuses undervejs og i fællesskab, på linje med hvad de oplever, når de arbejde med det selv.

På projektets hjemmeside kan man se mere om projektet og præsentationerne fra seminaret: http://inma.b.uib.no/seminar/

Ny LTR om web scale discovery

Tuesday, January 11th, 2011 af Søren Madsen

De nyeste nummer af Library Technology Reports har web scale discovery som tema. Nummeret er Januar 2011, volume 47, issue 1.

Indholdsfortegnelse:
Chapter 1: Web Scale Discovery What and Why?
Chapter 2: OCLC WorldCat Local
Chapter 3: Serials Solutions Summon
Chapter 4: Ebsco Discovery Services
Chapter 5: Ex Libris Primo Central
Chapter 6: Differentiators and A Final Note
Chapter 7: Questions to Consider
Chapter 8: For More Information

CBS Link (via fjernadgang)

Web scale discovery services for the library environment have the capacity to more easily connect researchers with the library’s vast information repository. This includes locally held and hosted content, such as physical holdings, digital collections, and local institutional repositories. Perhaps more significantly, web scale discovery also accesses a huge array of remotely hosted content, often purchased or licensed by the library, such as publisher and aggregator content for tens of thousands of full-text journals, additional content from abstracting and indexing resources, and content from open access repositories.

Du kan læse mere om Library Technology Reports hos ALA.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.