Archive for the ‘strategi’ Category

Fra offline til online

Tuesday, January 10th, 2012 af Søren Madsen

På CBS’site med nyheder om forskning og forskere, Insights@CBS, kan man læse mere om hvordan distributionskanalerne har ændret sig. Musik og film købes ikke længere på DVD eller CD. De streames eller købes online. Jan Damsgaard fra Institut for IT-ledelse på CBS fortæller om at

Offline forretningsmodeller er fortid
Cd’en er på vej i graven, og Blockbuster ligger i ruiner. I det hele taget vender Android Market og Apples´ App Store op og ned på måden at gøre forretninger på. Det er en revolution med flere fædre, og en af dem hedder ’internetdistribution af digitale tjenester’. Onlinedistribution har kun begrænsede masseproduktionsomkostninger, og de kortslutter og omgår de sædvanlige – og fordyrende – distributionskanaler.

Bibliotekerne har jo længe været i front med at levere digitale services. Så som sådan ikke noget nyt for os. Men vi står overfor nogle interessante problemstillinger når ‘alt’ er digital.

Den mobile strategi

Wednesday, November 23rd, 2011 af Søren Madsen

At være på de mobile platforme er vigtigt. At tænke sig om inden man går på de mobile platforme, er endnu vigtigere. Indholdet er det vigtigste, ikke bare at udvikle en app.

På HBR blog konstaterer Jason Gurwin at Building a Mobile App Is Not a Mobile Strategy. Han giver dette råd: “My advice is this: It’s ok to have your own app, but your entire mobile marketing strategy should not stop at building one. But if you are going to invest in your own app, make it something that you would want to use. No one wants to download an ad.”

og har et par huskeregler:

 1. You don’t launch a television station so you can market your brand on television
 2. Building a mediocre app is just as bad as selling a mediocre product
 3. It’s ok to give up a little bit of control
 4. Building your own app is not the only way to reach your consumers

Hos OnlineVideo.net giver de The Mobile Video Strategy Guide for SMBs. De anbefaler stort set, at man lader fornufte råde og husker at spørge brugerne.

Beskriv værdien af biblioteketet

Wednesday, November 2nd, 2011 af Søren Madsen

ACRL har opdateret deres Standards for Libraries in Higher Education.

Hos Library Journal kan du læse en kort introduktion – A New Framework May Help Academic Libraries Demonstrate Their Value.

De baseret deres standard for fag- og forskningsbiblioteker på ni standarder, som de har indsamlet fra relevant dokumentaion, rapporter m.m.

 1. Institutional Effectiveness
 2. Professional Values
 3. Educational Role
 4. Discovery
 5. Collections
 6. Space
 7. Management/Administration
 8. Personnel
 9. External Relations

Succeshistorier om open access

Tuesday, November 1st, 2011 af Søren Madsen

DEFF har netop udsendt en pressemeddelelse om at Open Access kan flytte forskningen. Emnet er annonceringen af  websitet Open Acces Success Stories, som indeholder:

Mere end tredive overbevisende historier, der viser værdien i at åbne adgangen til resultaterne af offentlig finansieret forskning, kan nu læses på websitet Open Access Success Stories – www.oastories.org.

Succeshistorier fra mere end 11 lande og mange fagområder fortælles af et bredt spektrum af interessenter, fra den enkelte forsker over redaktører af videnskabelige tidsskrifter til forlag og firmaer.

29 rigtig gode ide til markedsføring med video

Saturday, September 3rd, 2011 af Søren Madsen

Social Media Examiner præsenterer 29 Tips to Make Your Video Marketing Easy. Det her er en af de mere imponerende tips+tricks sider, som jeg har set. Kan så absolut anbefales.

De opdeler dem efter tema:

 • How to Get Started Creating Videos
 • How to Create Videos With Others
 • How to Create Different Kinds of Videos
 • How to Create Videos People Like
 • How to Get More Out of Your Video Marketing

Danskernes foretrukne smartphones

Wednesday, August 10th, 2011 af Søren Madsen

Hos ComON kan du få et godt overblik over hvilke smartphones danskerne foretrækker. iPhone og HTC er klart de mest populære telefoner.Men Android er det største operativsystem. Det er vigtigt, at tage højde for, når man udvikler mobile applikationer.

ComON: Her er danskernes foretrukne smartphones

Fra Wilke: Over halvdelen af danske unge har nu en Smartphone – Smartphones er de unges digitale multiværktøj til et liv på farten.

Ny undersøgelse af forskernes holdning til og brug af web 2.0

Wednesday, July 6th, 2011 af Søren Madsen

Nyere undersøgelse har set på hvordan forskerne bruger/eller ikke bruger web 2.0 værktøjer i deres forskning.

With funding from Emerald Group Publishing, CIBER and the Charleston Conference Observatory undertook a second project. The survey for 2010 explored the use of social media in research workflows. Researchers in 215 countries were surveyed to determine their preferences and perceptions regarding their use of social media tools to support their research. A large majority (79.7 percent) of the 2,414 who responded said they used at least one social media tool in their research.

Du kan læse mere om projektet i denne artikel:

Nicholas, David; Rowlands, Ian; Strauch, Katina
Social Media and Research Workflow: A Charleston Conference Observatory Survey
The Charleston Advisor, Volume 12, Number 4, April 2011 , s. 65-66
DOI: 10.5260/chara.12.4.65

Læs hele rapporten: Aims of this study – Understanding Web 2.0 and research workflow (25 s./pdf)

Aims:

 • Are Web 2.0 tools impacting upon researcher
 • If so, how should publishers and librarians respond?
 • How influential are age and other factors in shaping the demand for Web 2.0 tools?

Social Media and Research Workflow

Er bibliotekerne stivnet?

Thursday, June 30th, 2011 af Søren Madsen

Business.dk skrev for et stykke tid siden om hvordan Butiksdød truer stivnet detailhandel. Prøv at ændre ordet ‘butik’ til ‘bibliotek’. Er danske biblioteker kedelige og stivnede boglagre uden sjæl og glød? Eller er vi på vej mod en ny lysende fremtid?

Fra artiklen:

Krise. Ny bølge af ophørsudsalg og butikslukninger er på vej til Danmark, fordi butikkerne ikke fornyr sig. Internet og storcentre æder markedsandele.

Dårlig service, ekstrem prisfokusering og en samling idéforladte butikschefer er ved at kvæle danske butiksliv langsomt.

Mens andre brancher bruger den økonomiske krise til at finde nye forretningsmodeller, står detailhandlen lamslået tilbage, vurderer fagfolk over for Berlingske Business. De tegner et billede af en dansk butikskultur, som er gabende kedsommelig, og som ikke har den fornødne pondus og risikovillighed til at følge med forbrugerne ind i fremtiden.

Jeg overvejede først overskriften ‘Biblioteksdød truer dansk biblioteksvæsen ‘ til dette indlæg. Men da mange biblioteker allerede er/er ved at blive lukket, er det virkeligheden for os. Det skyldes ikke nødvendigvis, at bibliotekerne er dårlige eller overflødige.

Men hvordan får vi bibliotekerne til at udvikle sig? Hvor er de gode historier, hvilke biblioteker er innovative pejlemærker virtuelt og fysisk? Nogle der har nogle gode forslag? Eller cases, som det vel retteligt hedder i dag :-)

Hvordan fremmer man innovation

Thursday, June 30th, 2011 af Søren Madsen

Elisa O’Donnell har skrevet en artikel i CRM Magazine om at man skal passe på, med at oprette specielle ‘kontorer’ for innovation.

Kill the Office of InnovationWhat it really takes to create a thriving innovation capacity within an organization

Hun tror ikke på ideen. Hun mener, at det giver et bedre resultater, at få hele organisationen med. Hun har disse tips til hvad man skal huske på, inden man går i gang:

 1. Create a network
 2. Make it real
 3. Amplify success

og sidst men ikke mindst, skal organisationen huske The Creative Capacity of Everyone.

Innovation Lab har på deres blog en gennemgang af Googles ni innovationsregler: Fra betatest til billionforretning

1. Innovation, ikke øjeblikkelig perfektion
2. Idéer kommer alle steder fra
3. Licens til at forfølge dine drømme
4. Sammensmelt projekter – slå dem ikke ihjel
5. Del så meget information som muligt
6. Brugere, brugere, brugere
7. Data er upolitisk
8. Kreativitet elsker rammer
9. Du er dygtig – vi ansætter

Reglerne er gode og bør også følges i dansk biblioteksvæsen. Men det er svært som virkeligheden er i dag.

Tager apps livet af computeren og websites?

Tuesday, June 14th, 2011 af Søren Madsen

Det mener Mogens Nørgaard (direktør i IT-firma) i hvert fald. For ham er smartphonen og apps ‘computeren i dag’. Der eksisterer kun et problem med en lille skærm og noget rutinearbejde, der kræver en rigtig pc. Men det problem skal nok blive løst.

“Derfor vil jeg foreslå, at man som leder agressivt tænker i at få flyttet så meget af sin it over på mobilen som muligt. Alt skal være apps til iPhonen eller Android-mobilen. Alt kundevendt, alt hvor kunder skal kunne indtaste oplysninger og lignende skal være apps”

Han har ret langt hen af vejen. Specielt bibliotekerne skal blive bedre til at præsentere vores mange fremragnende produkter på en mobil flade eller via apps.

Du kan deltage i diskussionen på JP’s hjemmeside:

It-millionær dødsdømmer computeren og websites
Computere og iPads hører snart fortiden til, forudser it-millionæren Mogens Nørgaard.

Det erlangt fra alle, der er enige med ham i hans betragtninger. Jeg er heller ikke helt enig, når det drejer sig om brugen af apps som dagligt værktøj til rutineopgaver. Men til formidling og daglig brug for kunderne, er der ingen vej tilbage.

Bibliotekerne og Facebook

Saturday, June 4th, 2011 af Søren Madsen

David Lee King har skrevet en artikel i American Libraries, om hvordan bibliotekerne kan komme bedst i gang med Facebook. Han skriver om den praktiske udførelse og giver gode tips til den videre arbejde.

Facebook for Libraries
It’s easy to use social media’s most popular tool to connect with your community

Han uddyber på sin blog: Facebook for Libraries – an article in American Libraries.

Brug billeder på Facebook

Thursday, May 26th, 2011 af Søren Madsen

Social Media Examiner giver 6 Tips to Enhance Your Facebook Page With Photos. Et billede skulle efter sigende sige mere end tusinde ord. Det gælder også på Facebook. Så brug billeder.

#1: It’s Not Personal, It’s Business
#2: Make Sure Your Photos Represent Your Brand Well
#3: Post Shareable Photos
#4: If You’re Local, Show It Off
#5: Show Off a More Personal Side of Your Organization
#6: Add New Photos Often

Fra STUPID til SMART design

Wednesday, May 4th, 2011 af Søren Madsen

Hvordan man gør det, giver Stephen Turbek fra retningslinier på her: Are your users S.T.U.P.I.D?

“It is an honest question: how smart are your users? The answer may surprise you: it doesn’t matter. They can be geniuses or morons, but if you don’t engage their intelligence, you can’t depend on their brain power.”

STUPID: Stressed,Tired, Untrained, Passive, Independent & Distracted

SMART: Simplify, Memorable, Recovery & Test in realistic situations

Virksomhederne og sociale medier

Wednesday, April 20th, 2011 af Søren Madsen

Burson-Marsteller har netop udsendt deres 2011 Fortune Global 100 Social Media Study. Her undersøger de hvordan de 100 største amerikanske virksomheder benytter sociale medier.

Læs også denne fra business.dk Stor succes med sociale medier – Årets vinder af »kommunikationsbranchens Oscar« deler her råd og erfaringer fra sit projekt med blandt andet Facebook, Twitter og YouTube.

Social markedsføring, del 1 – Intro

Monday, April 11th, 2011 af Søren Madsen

Bibliotekerne arbejder i stor udstrækning med at markedsføre sig på sociale medier. Det gør CBS Bibliotek også. Det vil derfor blive temaet her på bloggen i den næste uges tid.

CBS Bibliotek har i den seneste tid, haft en kommunikationsgruppe, der skulle udbrede kendskabet til biblioteket på sociale medier, web, LMS og i andre relevante fora.

Da vi gik i gang, havde vi fokus på en række temaer: Samarbejde på tværs af afdelinger og grupper, udpege ansvarlige for forskellige medier og temaer, arbejd med mange platforme, fokus på indhold og genbrug indhold, brugeren i fokus.

Du kan læse mere på disse tre blogs:

Social Media Melding: Marketing and Customer Service Collaborate her anbefales det, at ansvares for social markedsføring fastlægges inden man går i gang. De giver fire forslag, til hvordan man får en effektiv markedsføring.

 1. Connect customer service with marketing
 2. Assign dedicated staff to social channels
 3. Measure results together
 4. Mine social media for more than sentiment

Nine Strategies to Tie Your Social Media Efforts to Sales and Customer Service igen en række gode anbefalinger omkring arbejdet.

1. Dedicate a person to making social networking work for your company
2. Benchmark the strategies that you plan to integrate social networking with
3. Match up individual social networks to strategies based on compatibility with goals and markets
4. Create a social-media road map that shows when and how each will be used in each strategy
5. Use Google Analytics to get real-time results of strategies using social media
6. Never stop adding valuable content to your microsites, websites, blog and Facebook pages
7. Don’t fall for the popular metrics including follower counts or just looking at Web traffic alone — both are incomplete
8. Lead nurturing in social media needs to focus on engaging and helping a prospect to solve problems, not sending them more white papers or collateral
9. Use Google Analytics to link opt-in pages by strategy and campaign to lead conversion.

Hvad gør vi så galt? Det er der fem bud på her: The 5 Dangerous Realities of Social Media for Business

 1. We’re Strategizing Wrong
 2. We’re Integrating Wrong
 3. We’re Executing Wrong
 4. We’re Staffing Wrong
 5. We’re Measuring Wrong

Hvordan har biblioteketerne markedsført de elektroniske ressourcer?

Friday, April 8th, 2011 af Søren Madsen

Det har denne artikel sat sig for at undersøge. Den ser på hvordan, vi har markedsført og hvilke teknikker, vi har benyttet.

Marie Kennedy, (2011) “What are we really doing to market electronic resources?”
Library Management, vol. 32, iss: 3, s.144 – 158
DOI: 10.1108/01435121111112862

Abstract:
Purpose – This paper aims to identify which marketing activities libraries are using to promote electronic resources and to examine how libraries are measuring the successes or failures of their marketing plans.
Originality/value – Based on the analysis the paper makes it clear that as libraries engage in marketing activities, they should make themselves aware of general principles before beginning their plan. Special focus should be given to selecting activities that match the goals of the marketing plan and choosing an appropriate evaluation technique before beginning the marketing activities.

Forskningsbiblioteker – indsigt og udsigt fra lederne

Wednesday, April 6th, 2011 af Søren Madsen

Ithaka S+R Library Survey 2010: Insights From U.S. Academic Library Directors giver status og ser på fremtidsudsigterne for forskningsbibliotekerne.

Formålet er: “…to help academic libraries and other members of the higher education community understand the changing role of the library and how to strategically adapt to an increasingly digital environment.  This survey focuses on the issues related to the strategies library administrators are pursuing for their libraries, the management of library collections, the development of new digital collections, and the creation of new services to meet changing user needs.”

Selve rapporten: Ithaka S+R Library Survey 2010: Insights From U.S. Academic Library Directors (43 s./pdf)

Reinventing the Research Library

Friday, March 18th, 2011 af Søren Madsen

MIT Libraries har skabt dette fremragnende bud på hvad et forskningsbibliotek er og hvor udviklingen bærer hen. Det er et must-see.

Reinventing the Research Library: The MIT Libraries in the 21st Century

Abstract
The essential role of MIT’s libraries in supporting research, teaching, and student life at MIT continues to evolve. How do the Libraries meet the needs of the MIT community “wherever and whenever” they need library resources? This video looks at how the MIT Libraries are expanding beyond their traditional role to shape the research library of the 21st century –creating innovative services, reaching out to students and faculty, and leading efforts to increase global access to MIT’s scholarly work.


“So today when think about the MIT Libraries we think of the libraries as being wherever students are” (00:29)
Ann Wolpert, Director of Libraries

Videoen findes på MIT TechTV, som er et fremragnende eksempel på forskningsformidling med brug af video. Her har MIT Libraries også en kanal.

Stop den danske fiaskomentalitet

Friday, March 4th, 2011 af Søren Madsen

Det er budskabet i en tidligere kronik i Børsens Executive sektion. Kronikken tager udgangspunkt i danskernes manglende lyst til at starte nye virksomheder. For at rette op på dette, er Det Entreprenørielle Universitet netop skudt i gang.

Innovation som vækstlokomotiv kræver mentalitetsændring
Dansk fiaskomentalitet bremser alt for mange skæve, vilde og nyskabende idéer, der kunne understøtte konkurrenceevnen og skabe velfærd og vækst.
AF Søren E. Frandsen og Flemming K. Fink (begge fra Aarhus Universitet)
Børsen, 11. februar 2011, Sektion: Executive, side 16

Frygten for fiasko er større end glæden ved udsigten til en succes. Det afholder mange fra overhovedet at gå i gang med nye spændende projekter og tiltag.

Et udvalgt citat fra kronikken:

Denne mentalitet bremser alt for mange med skæve, vilde og nyskabende ideer i at omsætte deres ideer til potentielt værdiskabende tiltag – enten som iværksætter eller som innovativ ansat i en eksisterende virksomhed eller inden for det offentlige. Vi skal lære af de lande, som ikke anser en kuldsejlet idé som en fiasko, men som tværtimod virkelig anerkender og respekterer forsøget på at skabe noget nyt, så f.eks. en fejlslagen virksomhedsopstart eller en reel konkurs ikke medfører skam, men i stedet møder anerkendelse som et prisværdigt udtryk for vilje og mod til at have gjort et forsøg og dermed en forskel. Vi skal udskifte angsten for at fejle med modet til at prøve – og prøve igen og igen. …

Forskningsbibliotekernes strategi

Monday, February 14th, 2011 af Søren Madsen

Jeg har tidligere anbefalet denne artikel:

Keith Webster: The Library Space as Learning Space
EDUCAUSE Review, vol. 45, no. 6 (November/December 2010)

Heri inddrages bl.a. David W. Lewis og hans tanker for fremtidens forskningsbibliotek. Han har tidligere foreslået det brugerdrevne bibliotek i artiklen:

David W. Lewis: The User-Driven Purchase Giveaway Library
EDUCAUSE Review, vol. 45, no. 5 (September/October 2010): 10–11

Lewis har tidligere skrevet et vigtig bidrag i diskussionen om forskningsbibliotekernes fremtid. Artiklen er nogle år gammel, men har stadig værdi.

David W. Lewis: A Strategy for Academic Libraries in the First Quarter of the 21st Century
College & Research Libraries, September 2007, vol. 68, no. 5, s. 418-434

I artiklen forsøger han at opstille en strategi frem til 2025. Strategien indeholder fem elementer:

 1. Complete the migration from print to electronic collections
 2. Retire legacy print collections
 3. Redevelop library space
 4. Reposition library and information tools, resources, and expertise
 5. Migrate the focus of collections from purchasing materials to curating content

Abstract: The wide application of digital technologies to scholarly communications has disrupted the model of academic library service that has been in place for the past century. Given the new Internet tools and the explosive growth of digital content available on the Web, it is now not entirely clear what an academic library should be. This article is an attempt to provide a strategy for academic libraries in what is left of the first quarter of the 21st century. There are five components of the model: 1) complete the migration from print to electronic collections; 2) retire legacy print collections; 3) redevelop library space; 4) reposition library and information tools, resources, and expertise; and 5) migrate the focus of collections from purchasing materials to curating content. Each of the components of the strategy and their interactions will be considered. It is hoped that the result will provide a useful roadmap for academic libraries and the campuses they serve.

Artiklen blev oprindeligt publiceret som:

Lewis, David W: A Model for Academic Libraries 2005 to 2025
Abstract: The paper presents a model for academic libraries for the next 20 years. The parts of the model are: 1.) Complete the migration from print to electronic collections; 2.) Retire legacy print collections; 3.) Redevelop the library space; 4.) Reposition library and information tools, resources, and expertise, and 5.) Migrate the focus of collections from purchasing materials to curating content. The interactions of the parts of the model and organizational issues for implementation are explored.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.