Archive for December, 2008

Tanker om fremtiden for det trykte ord, bibliotekernes monopol og dagen i morgen

Tuesday, December 30th, 2008 af Søren Madsen

Andrew Keen skriver på sin blog The Great Seduction om Negative zeitgeist. Tidsånden er ikke med de trykte medier. Keen refererer fra en nordisk journalist konference, hvor flere af de danske deltagerne konkluderer at den trykte avis er væk om 20 år. Man kan så gøre sig tanker om det også gælder for bøgerne og tidsskrifterne. Tidsskrifterne er så godt som alle elektroniske, så de har i en vis udstrækning foretaget skiftet.

Andrew Keen skriver videre i Economy Forces Big Publishers to Digital-Only Editions om 2008: “2008 will, of course, be remembered as an absolutely horrible year for the traditional newspaper, magazine, and book industries.” og om fremtidsudsigterne: “However bad 2008 now seems, 2009 will be worse — much, much worse — for the traditional print business. A deep, even catastrophic recession combined with an increasing public disinterest in paying for print products will result in 2009 being the year that the print business literally falls off the cliff.” Men der er lys forude. Det er jo ikke indholdet, der dør. Det er det gamle, trykte papirmedie, der dør. 2009 vil blive året hvor der for alvor kommer gang i e-læserne.

Forskningsbibliotekerne har i dag monopol på at viderebringe den kommercielle information fra forlagene, konsulentfirmaerne, institutionerne m. fl. Men hvad sker der når/hvis alt bliver tilgængeligt online eller går open access? Så mister vi den funktion og status. Alt akademisk litteratur vil således være tilgængeligt på nettet. Det sker så heldigvis ikke lige med det samme. Lærebogsforfatterne skal have tjent hyren hjem og forskerne skal publicere i de rigtige tidsskrifter.

Ny onkurrence og en ny økonomi

Vi kommer til at opleve en ny form for konkurrence. Jeg tror at der vil opstå en slags “Academic Supply Center” hvor firmaer lever af at sætte informations/videnspakker sammen til de studerende. Skal man skrive en opgave om f. eks. corporate finance bestiller man en pakke med litteratur, der opfylder de kriterier man har opstillet for opgaven. Med betaling ved kasse 1.

Intelligente agenter vender tilbage. Denne gang er de så bare en del mere intelligente. Brugen af RSS-feeds viser vejen. Man vælger at abonnere på den litteratur eller viden, der opfylder ens behov.

Google forsvinder nok heller ikke lige med det samme. Der opstår hele tiden nye søgemaskiner, der tager kampen op. Så med udvikling af nye funktionaliteter bliver det endnu nemmere at søge information på nettet og få det pushet direkte til sin egen reader.

Økonomien

Hvordan vil bevillingerne være i fremtiden? Hvis pengene skal følge den studerende gælder det vel også for pengene til biblioteket. Hvem siger at vi ikke lige så godt kunne servicere studerende på udenlandske universiteter, hvis vi vel at mærke er bedre end deres lokale bibliotek. De studerende vil jo også i langt højere grad flytte rundt mellem universiteter og sætte deres uddannelse sammen som det passer deres faglige interesser bedst. Så hvorfor kan de ikke også flytte rundt mellem biblioteker? Vi skal forberede os på en øget konkurrence mellem bibliotekerne og være på forkant.

Det grumsede ocean

Har ikke noget med de evt. klimaproblemer at gøre. Eric Schnell stiller på sin blog spørgsmålet Is a Green Ocean Strategy Needed for Libraries?.

Han henviser til teorien omkring Blue Ocean Strategy. Her skelnes mellem det røde og blå ocean. Det røde ocean er det eksisterende miljø, fyldt med produkter og konkurrenter. Det er derfor et farligt miljø, hvor man risikerer at blive udkonkonkurreret eller kørt ud på et sidespor. Det blå ocean er det nye hav, der er fredfyldt og rart. Her kan man flyde rundt og nyde livet. Det er en niche uden konkurrence. Her har bibliotekerne og vores services plasket rundt i mange år. Men Internettet og Google i særdeleshed, har hevet os over i det røde ocean. Vi er ikke længere alene på markedet og er pludselig i fare. Det grønne ocean er så farvandet mellem det røde og blå. Det er her man skal reagere på ændringerne, tilpasse sig konkurrencen og udvikle nye produkter og services. Det svære er så at opdage at hajerne i det røde ocean snart snapper dig i tæerne.

Hvad venter der så i det blå ocean? Hvad bliver bibliotekernes rolle og nye opgaver i fremtiden? Det er der sikkert mange meninger om. Jeg har her et par bud på hvad fremtiden bringer:

 • Mediecentre – Støtte for podcasts og webcasts
 • Academic technology evangelists
 • SEO
 • Publisering
 • Informationsarkitektur
 • Web vagthunde – plagiering og copyright
 • Content specialists
  • Online content strategist
  • Online content producer

Det var så redaktørens nytårstale. Med ønsket om et godt og lykkebringende nytår. Husk sikkerhedsbriller og ørepropper.

Opdatering på e-bøger

Tuesday, December 30th, 2008 af Søren Madsen

JP/KPN har en opdatering på udviklingen indenfor e-bogslæsere: @-bogen vinder fodfæste

De unge bruger folkebibliotekerne

Tuesday, December 30th, 2008 af Søren Madsen

Berlingske Tidende har fået foretaget en Gallupundersøgelse af Danskernes benyttelse af folkebibliotekerne. Resultatet er, at det hovedsageligt er de unge, der er storbrugere. 70% af gruppen mellem 18 og 35 år havde været på folkebiblioteket mindst en gang i 2008. Det er i denne gruppe vores studerende hører hjemme. Så det er rart at se, at de også bruger folkebibliotekerne. Det kunne være interessant med en artikel om udviklingen i brugen af de digitale ressourcer, som folke- og forskningsbibliotekerne stiller til rådighed. Her er der jo sket en eksplosiv vækst over de sidste 10 år.

De to artikler fra Berlingeren:

Jens Andersen skriver smukt om folkebibliotekerne:

“Hvad der for alvor er værd at holde fast i, er at yngre danskere trods den allestedsnærværende digitale kultur stadig tror på at biblioteket er et forum for viden, fordybelse og oplevelse, hvor man kommer i kød og blod.”

“Så dumme er de 18-35 årige i Danmark heldigvis ikke. Det viser tallene fra Gallup-undersøgelsen. Og det kan vi formodentlig takke det danske folkebibliotek for.”

“Dette unikke være- og lærested, som på trods af fortsatte nedskæringer overalt i landet nægter at overgive sig. Som formår at følge med tiden og stædigt holder liv i de referencerammer og den kulturarv, der er afgørende for at vi kan kalde os for et kultiveret, oplyst folk.”

Microblogging, online tutorials, Twitter og web 2.0

Monday, December 29th, 2008 af Søren Madsen

Hvis du vil vide mere om disse emner, så læs december nummeret af Campus Technology

NMC Proceedings – New Media

Monday, December 29th, 2008 af Søren Madsen

NMC står for New Media Corporation og er en organisation med næsten 300 deltagende universiteter og organisationer m.m. De arbejder med at udforske mulighederne for nye medier og teknologier i undervisningen.

I sommer afholdte de deres 2008 NMC Summer Conference. Det er der nu kommet en 2008 Summer Conference Proceedings (92 s./pdf) ud af.

The 2008 NMC Conference Proceedings features ten papers including case studies; a tutorial; introductions to current topics such as storytelling, digital media, and fair use; descriptions of special services, tools, and information technology support programs developed at member schools; and discussions of new media and pedagogy.

Indholdsfortegnelse:

 • Digital Storytelling: An Alternative Instructional Approach
 • Digital Storytelling: Old Ways, New Tools
 • The Adding Machine: Remote Digital Storytelling and Performance
 • Building and Supporting a Large-Institution Digital Media Service
 • DAM if You Do! BlueStream Digital Asset Management Infrastructure
 • Call for the Corporeal ‘cause Pixels Are Ephemeral and Archeologists Won’t Find Them
 • Infrastructures in Virtual Learning
 • Learning 2.0: Who’s in Control Now?
 • Why Walk When You Can Fly? Reflections from an Advanced Second Life® Preconference Session
 • Fair Use Ain’t What You Think It Is: Copyright and Fair Use in the Digital Classroom

Alternativt: Proceedings – her kan du også finde den samlede udgivelse og kapitlerne enkeltvis.

Børn og unges brug af digitale medier

Monday, December 29th, 2008 af Søren Madsen

Et amerikansk forskningsprojekt har forsøgt at kortlægge børn og unges brug af digitale medier til læring.

Projektet:Digital Youth Research – Kids’ Informal Learning with Digital Media

About Digital Youth:
“Kids’ Informal Learning with Digital Media: An Ethnographic Investigation of Innovative Knowledge Cultures” is a three-year collaborative project funded by the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation. Carried out by researchers at the University of Southern California and University of California, Berkeley, the digital youth project explores how kids use digital media in their everyday lives.

Der bliver desuden udgivet en bog med de samlede resultater:

Ito, Mizuko et al.: Hanging Out, Messing Around, Geeking Out: Living and Learning with New Media. Cambridge: MIT Press, Forthcoming.

Læs et kort referat af projektet her: Facebook Generation Learning Social, Technical Skills Online

Læsegrupper på forskningsbiblioteker?

Monday, December 29th, 2008 af Søren Madsen

Nogle gange kan jeg godt blive lidt misundelig på folkebibliotekerne. Mange af de muligheder som web 2.0 tilbyder, kan meget nemmere udnyttes der. Der er fokus meget breddere og universielt – nærmest ‘blødt’. Mulighederne er mange: der kan oprettes billedsites på f. eks. flickr, videonetværk på YouTube, emne baserede wiki på PBWiki, communities, bogklubber o.s.v. Om det så bliver gjort, er en anden sag…

På et forskningsbibliotek er vi mere bundet af fagområdet og dens form. Det betyder at fokus er på indhold med udgangspunkt i bøger og tidsskrifter. Det vil f. eks. ikke være specielt interessant for CBS Bibliotek at oprette billedsites eller videonetværk.

Men hvorfor skulle man ikke kunne lave en bogklub eller læsegruppe på et forskningsbibliotek? Muligvis fordi de studerende ikke rigtigt har lyst til at læse mere end de gør i forvejen. Men det bør ikke være en hindring.

En måde ville være, at bede en forsker udvælge sin favoritbog eller en klassiker indenfor sit felt. Han/hun kan så præsentere bogen via video på hjemmesiden. Herfra skulle der så gerne opstå diskussion om bogen og dens betydning. Der kunne også oprettes en decideret læsegruppe, der så mødes og diskuterer værket. En mellemløsning ville være at oprette en gruppe, der f. eks. mødtes til videomøde med Adobe Connect Pro og diskuterede via dette medie.

Biblioteket bør så supportere de virtuelle rammer for videooptagelse og streaming. For at få så meget indhold som muligt i diskussionen, bør der oprettes et tilhørende site med anmeldelser, referencer til værket, yderligere litteratur m.m. Det kan evt være en wiki så alle vil have mulighed for at bidrage.

I denne artikel How to Create an Online Forum for Students har de samlet alt hvad der skal til: et forum (Nicenet) og en wiki. Sitet handler overordnet set om undervisning på folkeskole+ niveau, men artiklen giver en introduktion til hvordan man kan opbygge et online forum.

7 Things You Should Know About Lecture Capture

Monday, December 29th, 2008 af Søren Madsen

Educause har netop udgivet en ny guide i deres månedlige serie 7 Things. Denne gang er temaet teknologier som undervisere (eller bibliotekarer) kan bruge til at optage deres undervisning og dernæst stille det virtuelt til rådighed for de studerende.

7 Things You Should Know About Lecture Capture / direkte til fuld tekst: 7 Things You Should Know About Lecture Capture (2 s./pdf)

Julehygge på CBS Bibliotek

Friday, December 19th, 2008 af Søren Madsen

Nu er det så ved at være jul igen. Her er et par billeder, der beskriver julestemningen her på CBS Bibliotek.

I skal da heller ikke snydes for Annemaries opskrift på pebernødder:

Ingredienser:

125 g smør
100 g sukker
½ dl piskefløde
250 g mel
½ tsk ingefær
½ tsk kanel
½ tsk sort peber
½ tsk kardemomme
½ tsk bagepulver
½ tsk natron

Fremgangsmåde:

1) Smør, sukker og piskefløde røres sammen
2) Krydderierne røres i
3) Mel tilsættes, og dejen æltes sammen
4) Dejen stilles et køligt sted i ½ time
5) Dejen trilles i pølser, som skæres i små bidder
6) Bages ved 180 grader i en forvarmet ovn i cirka 10 min.

Glædelig jul til alle

Usability – prøv det!

Friday, December 19th, 2008 af Camilla Boelsgaard Lund

På det seneste personalemøde, fortalte vi om processen i forbindelse med at udføre usability tests. Noget af det materiale vi brugte, for at komme i gang, findes på nettet. Artiklerne er skrevet af Julia Gardner og Jens Madsen fra UNI-C, som var de personer, der stod for den store usability undersøgelse af forskningsbibliotekerne i 2004/2005 Det brugervenlige digitale forskningsbibliotek

Artiklerne kan bruges til forberedelse af test situationen og som tjeklister:

Kan vi bruge det til noget?

Motivationen for vores lille test var at få input og feedback på SFX menuen. Er den forståelig og hvor kan vi hjælpe vores brugere ved at ændre i designet. Vi fik en del viden omkring deres adfærd og ønsker, som vi kan bruge i vores arbejde med redesign af menuen. Så ja, det kan bruges i videreudviklingen af vores services og det var meget interessant at se og høre hvordan vores brugere anvender de tilbud vi har.

Joshua og Camilla

Der er lusk ved Facebook

Friday, December 19th, 2008 af Søren Madsen

De studerende opretter i stor stil grupper på Facebook for deres hold, årgang, uddannelser o.s.v. Det er ganske udmærket, da det giver dem et godt sted at mødes omkring studier og fritid. Men hvem opretter så disse grupper og styrer dem som administratorer?

Det undrede Brad J. Ward fra fra Butler University sig over. Han satte sig for at undersøge, hvem der står bag en ræke ‘‘Class of 2013′ grupper på Facebook. Overraskende nok gik en del navne igen som adminiastrorer på forskellige universiteter. Han fik en del kollegaer med og de undersøgte 493 universiteters grupper. En enkelt person stod som administrator/creator på 58 grupper!

Her er det vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne er på tæerne. Det er måske ligefrem en opgave for bibliotekerne, at overvåge Facebook og andre sociale netværk for fusk.

Link:There’s something going down on Facebook. Pay attention.

Nye artikler – december 2008

Friday, December 19th, 2008 af Søren Madsen

Nye spændende artikler fra december måned 2008. Jeg har ikke læst dem alle. Langt fra. Men tiltaget er ment som inspiration. Send gerne forslag med artikler, der skal med på listen.

The Code4Lib Journal, 2008, iss. 5

Tidligere numre af Code4Lib Journal:

The New Atlantis, 2008, Fall, iss. 22

 • Christine Rosen: People of the Screen a tale of two literacies (13 s./pdf)
  Abstract: Amazon’s portable electronic reader Kindle was launched last year to much fanfare, and the inevitable predictions of the demise of the printed book soon followed. Christine Rosen considers what the e-book means for the future of reading, and asks: What is lost in the switch from paper to pixel? And is “digital literacy” really literacy at all?
  Læs også en kommentar til essayet – Reader, Beware

E-LIS

Kroski, Ellyssa (2008) Drupal and Libraries (2 s./pdf)

Fra Library Clips: The top-down and bottom-up creation of enterprise communities, and wikis
Er fra en blog, men da det er et ret lang indlæg, kommer den med her på listen.

Fremtiden for Internettet år 2020

Friday, December 19th, 2008 af Søren Madsen

Pew Internet har udarbejdet undersøgelsen The Future of the Internet III / samlet tekst: The Future of the Internet III (138 s./pdf).

I undersøgelsen har de spurgt 578 førende Internetpersonligheder – aktivister, udviklere og kommentatorere om deres forventninger til Internettets påvirkning på vores sociale, politiske og økonomiske liv i år 2020. Yderligere 618 personer deltog i studeiet.

“A survey of internet leaders, activists and analysts shows they expect major tech advances as the phone becomes a primary device for online access, voice-recognition improves, artificial and virtual reality become more embedded in everyday life, and the architecture of the internet itself improves.”

De vigtigste konklussioner fra undersøgelsen er:

 • The mobile device will be the primary connection tool to the internet for most people in the world in 2020.
 • The transparency of people and organizations will increase, but that will not necessarily yield more personal integrity, social tolerance, or forgiveness.
 • Voice recognition and touch user-interfaces with the internet will be more prevalent and accepted by 2020.
 • Those working to enforce intellectual property law and copyright protection will remain in a continuing arms race, with the crackers who will find ways to copy and share content without payment.
 • The divisions between personal time and work time and between physical and virtual reality will be further erased for everyone who is connected, and the results will be mixed in their impact on basic social relations.
 • Next-generation engineering of the network to improve the current internet architecture is more likely than an effort to rebuild the architecture from scratch.

Læs pgså de 2 tidligere undersøgelser:

Future of the Internet I
Future of the Internet II


Filmatiser dine PowerPoints

Thursday, December 18th, 2008 af Søren Madsen

Det er forholdsvis nemt at konvertere sine PowerPoints til video, der kan bruges på nettet. Det gør dem mere levende og matcher bedre måden, som du have forestillet dig at fremstillingen skulle forløbe. En anden mulighed er at gemme dem i pdf eller at uploade dem via SlideShare.

Her er 2 links med tips:

How to convert PowerPoint to DVD for free via Freewaregenius.com

PowerPoint to Flash via Stephen’s Lighthouse. Her anbefales iSpring Free

Hvad kan få web 2.0 til at slå igennem?

Thursday, December 18th, 2008 af Søren Madsen

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor web 2.0 ikke er slået igennem på bibliotekerne (3 grunde til at web 2.0 ikke er slået igennem på bibliotekerne). Men hvad kan bibliotekerne så gøre for at få gang i udviklingen?

Jeg har nogle forslag til services og teknologier, der kan booste samarbejdet og kommunikationen. Ikke alle forslag er ren web 2.0, men de er relateret i grundideen.

Forslag:

 • Oprette en blogplatform for brugerne
 • Oprette en wikiplatform for brugerne
 • Oprette en platform for communities for brugerne
 • Formidle og dele viden via en bibliotekswiki
 • Print-on-demand
 • On-demand undervisning – både fysisk og virtuelt
 • Være til stede på sociale netværk – både organisatorisk og individuelt
 • Synlige medarbejdere/kompetencer med faglig profil og mulighed forkontakt via chat, SMS, tlf, IM
 • Også fysisk til stede udenfor bibliotekets fysiske rammer
 • Brugerrelevante kommunikationskanaler – SMS, Chat, IM, VoIP
 • Stille teknologi og viden til rådighed
 • Opbygge en media platform for brugerne lyd og billeder
  • Teknologi og isenkram – kameraer, software, optagefaciliteter m.m.
  • Platform til lagring og streaming
 • Åbne vores sider op for diskussion, kommentarer, tagging
 • Åbne tags services a la PennTags og MTagger
 • Den sociale OPAC
 • Et mobil site – information og katalogsøgning

Det er nogle af de mulige tiltag. Ikke alle er lige nemme at udføre i praksis mens andre er lige til højrebenet. Men hvilke vil der være mest brug for og efterspørgsel efter?

CBS Bibliotek Blog Shoppen

Wednesday, December 17th, 2008 af Søren Madsen

Nu er det muligt at anskaffe sig sig merchandise med CBS Bibliotek Blog logoet. Det er godt nok sent i forhold til julegaveindkøbene. Men så kan du glæde venner og familie i det nye år.

Shoppen består af t-shirts, sweatshirts, caps, jakker og kopper.

Der er adgang via CafePress: CBS Bibliotek Blog Shoppen

Eksempler på produkter:

Havd kan vi vente os af de sociale medier i 2009?

Wednesday, December 17th, 2008 af Søren Madsen

Peter Kim | Social Media Predictions 2009 har sammensat en liste af forudsigelser omkring udviklingen indenfor sociale medier i 2009.

Det er faktisk svært at uddrage en samlet konklussion, da der forekommer mange forskellige meninger. Deltagerene har alle en baggrund indenfor markedsføring og forudsigelserne har udgangspunkt i dette område.

Hele listen kan hentes i fuld tekst: Social Media Predictions 2009 (23 s./pdf) eller læses som iPaper dokument.

Et citat fra forudsigelsen:
“Although it is now cheaper to launch an initiative leveraging Web 2.0 technology – it requires qualified and passionate people to make them successful.” – David Armano

Peter Kim har desuden udarbejdet en imponerende liste med A List of Social Media Marketing Examples. Her har han samlet eksempler på markedsføring via sociale medier fra ikke mindre end 324 brands.

Det siger TicTOCs…

Wednesday, December 17th, 2008 af Søren Madsen

TicTOCs – Journal Tables of Contents Service er en ny gratis TOC alert services skabt af JISC i England.

Flere oplysninger:Scholarly journals – new free service makes keeping up-to-date easy

ticTOCs is a new scholarly journal tables of contents (TOCs) service.  It’s free, its easy to use, and it provides access to the most recent tables of contents of over 11,000 scholarly journals from more than 400 publishers.  It helps scholars, researchers, academics and anyone else keep up-to-date with what’s being published in the most recent issues of journals on almost any subject.

7 principper for markedsføring i web 2.0 verdenen

Tuesday, December 16th, 2008 af Søren Madsen

I The Wall Street Journal skriver de om principperne for markedsgøring i en web 2.0 verden.

The Secrets of Marketing in a Web 2.0 World
Af Salvatore Parise, Patricia Guinan & Bruce Weinberg
Consumers are flocking to blogs, social-networking sites and virtual worlds. And they are leaving a lot of marketers behind. (15.december 2008)

I artiklen definerer de web 2.0 som:
“Essentially, it encompasses the set of tools that allow people to build social and business connections, share information and collaborate on projects online. That includes blogs, wikis, social-networking sites and other online communities, and virtual worlds.”

Så hvad kan man bruge? De opstiller 7 principper:

 1. Don’t just talk at consumers — work with them throughout the marketing process
 2. Give consumers a reason to participate
 3. Listen to — and join — the conversation outside your site
 4. Resist the temptation to sell, sell, sell
 5. Don’t control, let it go
 6. Find a ‘marketing technopologist’
 7. Embrace experimentation

Librarianship is an underrated career

Tuesday, December 16th, 2008 af Søren Madsen

I hvert fald i følge US News and World Report. Der er rent faktisk en fremtid for bibliotekarer. De udpeger faget til at være blandt de 30 bedste jobs i 2009.

Best Careers 2009: Librarian – se hele listen med de 30 jobs: The 30 Best Careers for 2009
De skriver:

Overview.Forget about that image of librarians as a mousy bookworms. More and more of today’s librarians must be clever interrogators, helping the patron to reframe their question more usefully. Librarians then become high-tech information sleuths, helping patrons plumb the oceans of information available in books and digital records, often starting with a clever Google search but frequently going well beyond.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.