Archive for July, 2009

Drop musen

Friday, July 31st, 2009 af Kurt Mathiesen

Det er almindeligt kendt at overdreven musebrug ikke er godt, og heller ikke særlig effektivt. Mange programmer understøtter også brug af tastaturgenveje, men på nettet er musen stadig uundværlig.

På Google kan det imidlertid lade sig gøre at droppe musen næsten helt, og i stedet for bruge tasterne j, k, Enter og /. Prøv det her:

Googe Keyboard shortcuts

Tricket er at indsætte “esrch=BetaShortcuts” i url’en til Google. Dvs. hvis man fx har http://www.google.dk liggende i sine bogmærker skal man tilføje “/search?esrch=BetaShortcuts”, så bliver Google fremover indlæst med genkendelse af tastaturgenveje.

En endnu nemmere vej til at bruge genveje i Google er at lægge dette link ind som bogmærke/favorit og give bogmærket nøgleordet “g” (Internet Explorer: forkorte navnet til “g” ). Så kan man fremover komme til Google ved at trykke F6 efterfulgt af g og Enter.

Installationskunst i A3.02

Friday, July 31st, 2009 af Søren Madsen

Til alle (hvis nogle), der har undret sig over den lidt bizarre opstilling i A3.02 er svaret at BlogTV snart er på vej med første udsendelse.

Status for sociale medier

Friday, July 31st, 2009 af Søren Madsen

En ny undersøgelse har set på udviklingen indenfor sociale medier. Den er udgivet af Universal McCann og er del 4 eller Wave.4 i en serie af undersøgelser.

Undersøgelsen: Power to the people – Social media tracker Wave4 (40 s./pdf).

Et par af resultaterne:

  • Social networks continue to grow. Nearly two-thirds of active internet users have now joined a social network site, up from 57% in Wave 3
  • Social networks are now a regular part of the online experience with 64.1% of active internet users spending time managing their profile
  • Blogging has nearly reached saturation in terms of total numbers, with 71% reading blogs, a small increase from 70% last time out. Active internet users however, do continue to put finger to keyboard in greater numbers, globally up from 34% to 40%

Og så lidt lokalt “• Danes have the highest penetration among all 16-54-year-olds, followed by Malaysia, Norway and Sweden

When did we start trusting strangers? – How the internet turned us all into influencers (35 s./pdf)

  • Wave 3 (80 s./pdf) marts 2008
  • Wave 2 (15 s./pdf) maj 2007 (ikke via Universal McCann web site)

Via ReadWriteWeb: Report: Social Networks Growing while Other Social Media Sites Stagnate and Decline

Video på nettet

Thursday, July 30th, 2009 af Søren Madsen

Pew Internet & American Life Project har set på hvem der ser online video på nettet. Det er der kommet en rapport ud af.

Pressemeddelelsen: The Audience for Online Video-Sharing Sites Shoots Up

Selve rapporten: The Audience for Online Video- Sharing Sites Shoots Up (14 s./pdf) As the audience for online video continues to grow, a leading edge of internet users are migrating their viewing from their computer screens to their TV screens.

I alt 62% af alle voksne internetbrugere, har set video på nettet via videodelingssider. Det er næsten en fordobling i forhold til for 2½ år siden. Af dem der ser video, har 19% sagt, at de ser video på en typisk internetdag.

Hvad byder fremtiden? 4 scenariorer

Thursday, July 30th, 2009 af Søren Madsen

“Det er svært at spå, specielt om fremtiden” er Storm P. ofte citeret for at have sagt. På bloggen What’s Next: Top Trends forsøger forfatteren sig med 4 scenariorer. Future of Public Libraries – Scenario Table

De 4 scenariorer er:

Fokus er på folkebibliotekerne og til dels australske forhold. Men indholdet i de 4 scenariorer er både sjove, tankevækkende og relevante. Det kan desuden anbefales at se indlæggende i kategorien ‘library‘.

Sammenligning mellem Web of Science og Scopus

Wednesday, July 29th, 2009 af Søren Madsen

Lutishoor Salisbury
Web of Science and Scopus: A Comparative Review of Content and Searching Capabilities
The Charleston Advisor
2009, Vol. 11, Iss. 1, s. 5-18

Fremtidens ILS – OLE kommer med et bud

Wednesday, July 29th, 2009 af Søren Madsen

The Open Library Environment Project er et projekt, der skal undersøge hvordan fremtiden bibliotekskatalog kommer til at se ud. Et af spørgsmålene er, om vi overhovedet kommer til at bruge begrebet bibliotekskatalog eller om vi ikke får en form for videnshåndteringsværktøj i stedet for. Biblioteker er ikke længere i fast form. Skiftet er sket til elektronisk frem for papir. Meget information er ikke nødvendig særlig nemt at indpasse i et bestemt værktøj.

Du kan finde deres foreløbige rapport (draft) her OLE Project Final Report eller i fuld tekst The Open Library Environment Project Final Report (Draft) (pdf/100 s.)

Project Goals
The goal of the Open Library Environment Project (OLE Project) was to design a next-generation library system that breaks away from print-based workflows, reflects the changing nature of library materials and new approaches to scholarly work, integrates well with other enterprise systems and can be easily modified to suit the needs of different institutions.

Via Panlibus Blog | OLE – $5.2m to get from Diagrams to an ILS Replacement in two Years

Txt biblioteket

Monday, July 27th, 2009 af Søren Madsen

På den netop overståede ALA konference blev firmaet Mosio’s Text a Librarian service præsenteret. Det er en SMS service, hvor de studerende kan skrive ind via mobiltelefonen og og få svar tilbage. Firmaet har umiddelbart kun aftaler med amerikanske udbydere netop nu.

SMS service er nærmest et must for bibliotekerne. Stort set alle vores brugere har en mobiltelefon. At kunne udvide vores service til for alvor at være lige ved hånden, vil udover de udvide servicemuligheder (søgning, fakta, nyheder, kommunikation) kunne brande biblioteket positivt.

Se også Why txt me when you can txt a librarian?

Jeg har tidligere skrevet om Text a Librarian her på bloggen Godt nyt for det mobile net

Et par udvalgte tidligere indlæg på bloggen om SMS og mobilreference:

Seneste nyt om Apples nye tablet: september

Monday, July 27th, 2009 af Søren Madsen

Der sker meget på ebogsmarkedet i øjeblikket. Barnes & Noble forsøger sig med deres egen reader, flere nye modeller kommer på markedet, flere forlag forsøger sig med e-udgaver. Men alle venter på en ting: at Apple udsender en iPod+++, der vil gøre det endnu nemmere at læse e-bøger.

Rygterne har svirret længe. Det seneste rygte er så, at de udsender en tablet til september. En tablet er mere en form for flad bærbar/skærm uden tastatur.

Mashable kommer med gættet Apple Tablet May Launch in September. På siden fremhæver de bl.a. som et vigtigt punkt: Kindle Rival? May provide the ability to read books, creating a rival to Amazon’s Kindle.

Mere information:

Der er ingen tvivl om, at det vil betyde meget for udbredelsen af e-bøger. De e-bogslæsere, som jeg har prøvet, er da gode. Men funktionaliteten og læsevenligheden er ikke altid noget udbredt fornøjelse. Det kan måske komme nu og sætte ekstra gang i konkurrenterne.

Kerneværdier der rykker

Friday, July 24th, 2009 af Søren Madsen

De har fat i noget hos Zappos. De er netop er blevet opkøbet af Amazon, så det er blandt andet kontanter:-)

Men spørgsmålet på bloggen Customer Experience Matters er: Will Amazon.com Kill Zappos’ Core Values?

Zappos er åbenbart kendt for at yde en god, åben og kundevenlig service. Det frygter forfatteren for. Virksomheden har opstillet 10 kerneværdier, som virksomheden bliver drevet efter og har mantraet “powered by service”.

1. Deliver WOW Through Service
2. Embrace and Drive Change
3. Create Fun and A Little Weirdness
4. Be Adventurous, Creative, and Open-Minded
5. Pursue Growth and Learning
6. Build Open and Honest Relationships With Communication
7. Build a Positive Team and Family Spirit
8. Do More With Less
9. Be Passionate and Determined
10. Be Humble

På hjemmsiden har de en uddybning af deres core values, så klik på hver enkelt for mere: Zappos Core Values

Det er jo core values, som det er svært ikke at være enige i. Men hvordan sikrer man sig så, at de bliver fulgt i organisationen? At have som mål at værebrugercentreret, serviceorienteret, kreativ og innovativ er ikke et problem. Problemet er at blive/være det. Hvad gør man?

Mere information: Mashable giver mere baggrund Here’s Why Amazon Bought Zappos og The New Social Engagement: A Visit to Zappos

Bibliotekstrend: Det skal være mobilt

Friday, July 24th, 2009 af Søren Madsen

ALA Conference 2009: Top Provocative Tech Trends
ALA 2009: Panelists weigh in with observations and predictions, including whether libraries have the ability to force broad-scale change

ALA Conference 2009: Ubiquity of Mobiles Greatly To Affect Libraries
ALA Annual Conference: Libraries must adapt their services and address issues of licensing, privacy, and accessibility

Forudse fremtiden

Friday, July 24th, 2009 af Søren Madsen

Bryan Alexander
Apprehending the Future: Emerging Technologies, from Science Fiction to Campus Reality
EDUCAUSE Review, vol. 44, no. 3 (May/June 2009): 12–29

This article will introduce and explore methods for apprehending the future as it applies to the world of higher education and information technology. These are not hypothetical approaches; they are realized, documented, and applied methods.

Surface er ved at komme op til overfladen på bibliotekerne

Thursday, July 23rd, 2009 af Søren Madsen

Microsoft Surface er en “skærm” formet som et sofabord med en 30 tommer trykfølsom skærm. Den er således interaktiv og kan bruges til mange former for præsentationer og formidling.

I indlægget Multitouch computer tables for libraries (and cold cats) bliver et par af bibliotekerne præsenteret.

I Microsofts nyhedsbrev Momentum (2009, nr. 2. februar) (pdf) skriver de på side 7: “Den kommende pris i Danmark er ukendt på nuværende tidspunkt. Prisen i USA er p.t. omkring 12.500 dollar – cirka 70.000 kroner.”

Samme sted fremhæver de mulighederne hos Surface: ”Der er mange scenarier, hvor Surface kan bruges – f.eks. inden for detailhandel, finansverden og medier,” … der er to store fordele ved Microsoft Surface:
”Den kan først og fremmest give en kundeoplevelser ud over det sædvanlige og dermed fastholde eksisterende kunder og ikke mindst tiltrække nye. Men den kan også være med til at reducere
omkostningerne, da den kan øge graden af selvbetjening”

Microsoft fremhæver således kundeoplevelsen og muligheden for selvbetjening (=minde omkostninger). Det gør den yderst velegnet for bibliotekerne. Måske nok mest for folkebiblioteker, da interaktiviteten gør at brugerne kan være sammen om mange opgaver og leg. Men også i forskningsbiblioteker kan den blive nyttig. Ved præsentationer, lynintro’er, gruppemøder, bookning af studierum/pladser m.m. Så hvis  Microsoft vil stille en op, skal vi nok finde på noget at bruge den til.

Læs mere på Microsoft Surface hjemmesiden.

Et tidligere indlæg på bloggen er Microsofts bud på fremtiden – Microsoft Surface.

Fra “Institutional Repositories” til “Social Academic Research Service”

Thursday, July 23rd, 2009 af Søren Madsen

Stuart Basefsky fra Cornell University har skrevet om udviklingen fra Institutional Repositories til hvad han definerer som Social Academic Research Service.

Artiklen ser på disse emner:

  1. How did IRs become so narrowly focused? – including a brief background on IR development
  2. How marketplace developments in IR technology allowed for a broader conception of use for a library that did not lose sight of its core business
  3. Using the new technology to reinvent academic and research support services
  4. Developing new directions and possibilities for support of the academic endeavor

The End of Institutional Repositories & the Beginning of Social Academic Research Service: An Enhanced Role For Libraries (link til udskriftsudgaven).

Via | ResourceShelf: The End Of Institutional Repositories & The Beginning Of Social Academic Research Service: An Enhanced Role For Libraries

Web2practice – guides til de nye teknologier

Tuesday, July 21st, 2009 af Søren Madsen

JISC imponerer igen med projektet Web2practice – Guides to emergent technologies and innovative practice. De har fremstillet en række animationer/film, der hver især præsenterer forskellige nye teknologier. Det er fine og korte præsentationer, der kan give en god ide om funktionalitet og brug. Udover filmene er der uddybende tekst med mere information og forslag til brug.

Beskrivelse fra sitet:

These web2practice guides explain how emergent web technologies like RSS, microbloging, podcasting and social media can enhance your working practice.

Each available guide currently consists of a short animated video explaining the key concepts, supported by a more in-depth overview of the topic, including potential uses, risks and how to get started. Each guide will soon also have a supporting A5 version for download and printing.

Mere information: JISC Netskills previews animations for Web 2.0 beginners

Indtil nu har de fremstillet 5 ud af 8 planlagte. Disse er:

Twitter Guidebook fra Mashable og Twitter in Plain English

Tuesday, July 21st, 2009 af Søren Madsen

Mashable har udgivet en guidebook om Twitter: The Twitter Guide Book

Commoncraft har set på Twitter:

Rapporter om studerendes IKT-færdigheder

Tuesday, July 21st, 2009 af Søren Madsen

I løbet af sommeren er der kommet et par nye spændende rapporter af interesse.

- Thriving in the 21st century: Learning Literacies for the Digital Age (LLiDA project) (pdf/88 s.)

Til denne rapport høreren LLiDA Wiki! med baggrundsmateriale.

- Students’ Use of Research Content in Teaching and Learning – A report for the Joint Information
Systems Council (JISC) 2009 (pdf/56 s.)

- Et andet spændende projekt er: iSkills™ – Information and Communication Technology Literacy Test. Deres rapporter findes her: iSkills™ Research.

Den nyeste rapport er Setting Standards on the Core and Advanced iSkills Assessment (pdf/47 s.)

Knutpunkt 2009

Monday, July 20th, 2009 af Søren Madsen

I dagene 21-22. oktober afholdes konferencen Knutpunkt 2009 – Bibliotek i samverkan för framtidens lärande i Linköping. Temaerne er undervisning, det fysiske og virtuelle læringsmiljø, digitale platforme, fremtiden for bibliotekerne, de studerende og bibliotekerne m.m.

Beskrivelse af konferencen:

Knutpunkt 2009 är en konferens som vill lyfta fram frågor kring bibliotekens arbete med lärande och förändrade lärandemiljöer. Hur möter biblioteken olika generationers skiftande behov av undervisning, fysiska lärmiljöer och digitala plattformar?

Konferensens olika föreläsningar och arbetsgrupper kommer i huvudsak att kretsa kring tre teman: biblioteket som fysisk miljö, biblioteket som digital miljö och bibliotekets undervisning.

Konferencen har fået samlet en række spændende foredrag og gode talere. Blandt talerne er John Blyberg som står bag SOPAC – The Social OPAC, der har modtaget 2009 LITA/Brett Butler Entrepreneurship Award winner announced.

Den bibliometriske forskningsindikator en realitet

Monday, July 20th, 2009 af Søren Madsen

Læs mere hos Styrelsen for Bibliotek og Medier: Den bibliometriske forskningsindikator en realitet

Eller direkte hos Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling:

Universiteternes forskningsresultater belønnes
Efter flere års forberedelser er der politisk forlig: Universiteterne skal fremover også have basismidler i forhold til deres forskningsresultater

Implementering af lyd, video og interaktive medier i undervisningen

Monday, July 20th, 2009 af Søren Madsen

Hvis man interesser sig for disse emner, er det nyeste nummer af tidsskriftet Læring & Medier fra Forskningsnettet noget, der falder i god jord. Dette temanummer dækker emner som screencasting, podcasts, video, undervisning, studerendes brug af digitale medier, LMS og digitale medier, Adobe Connect Pro m.m.

Lom nr. 2: Implementering af lyd, video og interaktive medier i undervisningen

Hele nummeret kan hentes her: LOM nr. 2 alle artikler (pdf/188 s) NB 32,7 MB

Eller hent artiklerne enkeltvis via siden eller oversigten her:

Husk også Forskningsnettets årlige konference. Temaet i år er Brug det – del det!.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.