Archive for November, 2009

Hvad skal med i web 2.0 værktøjskassen?

Monday, November 30th, 2009 af Søren Madsen

Når man taler om sociale medier og web 2.0, er det vigtig, at kunne begrænse sig i honningkrukken fyldt med gyldne muligheder. Før man går i gang, skal man have gjort sig klar, hvad det er man vil opnå. Man bør opstille en række politikker, retningslinjer og mål for forsøgene.

Jeg vil her præsentere de muligheder, som jeg tror, er mest relevante for bibliotekerne.

Blogs – Blogs er en fin måde at kommunikere med brugerne på. Man kan komme ud med sit budskab, og det er muligt at få diskussion og feedback fra læserne. Blogs vil som oftest have et aktuelt tema. Det er nyheder, tips og tricks, annonceringer, formidlinger m.m. Målet er så, at få som mange af læserne som muligt til at deltage aktivt og kommenterer på indlæggene. Måske endda at få dem til at bidrage med indlæg. En form for aflægger er microblogging som Twitter. Her vil der også være muligheder, men da det er meget korte beskeder, er det begrænset hvor meget indhold, man kan få med ud. Men som smagsprøver og gode ‘one-liners’ kan man få sendt læserne videre.

Sociale netværk – Vi skal alle være venner. Og dog. Begrebet “Unfriend” er blevet udpeget til årets ord af the New Oxford American Dictionary. Så bølgen er nok ved at vende. Men sociale netværk har stadig meget stor betydning for bibliotekerne. En meget stor del af vores brugere er stadig aktive på Facebook og andre netværk. Alene derfor bør bibliotekerne også være det. Vi skal være hvor vores brugere er. Men ikke anmassende, men mere som et sted hvor man kan finde hjælp og støtte (og måske trøst).

Wiki – En wiki er et meget stort projekt. Fordelen er selvfølgelig at man kan bruge den til at få inddraget brugerne smalede viden om CBS’ fagområder. Biblioteket skaber skelettet, og brugerne skaber i smuk samklang selve indholdet. Det er i hvert fald tanken bag. Problemet med en wiki, er at få brugerne til at deltage. Det kræver tid og lyst til at bidrage. Tiden er nok det største problem.

Visuelle medier – Billeder og lyd kommer til at spille en stadig større rolle for bibliotekerne. Medierne kan både bruges til markedsføring og præsentation af bibliotekets mange tilbud og services. Men de kan også bruges til vejledninger, undervisning og formidling. Video kan dog ikke altid  stå alene. Som vejledning eller til guides bør der altid være tilhørende materiale i skrift. De færreste kan huske alt det, som de ser på en skærm. Sørg for et fact sheet eller lign. som støtte.

IM/Chat - Mange biblioteker tilbyder allerede integreret chat. Men man bør gå hele vejen og tilbyde brugerne, at de kan kommunikere direkte med enkeltpersoner eller tjenester via IM. Det kan f. eks. være den relevante fagreferent, indlånet og skranker.

SMS/Texting – Stort set alle studerende ejer en mobiltelefon. En stadig større del ejer en smart phone med endnu flere muligheder. Biblioteket skal tilbyde kommunikation via sms eller en form for chatwidget. Så har brugerne mulighed for hurtigt at kontakte biblioteket, ligegyldig hvor de befinder sig. En række service skal der være adgang til via mobiltelefonen; søgning i OPAC, bookninger, relevante personer, åbningstider o.s.v. En mulighed ville være sms-service som dagens tip eller decideret undervisning. Mulighederne er mange.

Dette er efter min mening de vigtigste services for bibliotekerne. Nye services og muligheder vil komme til. Hvad mangler der på denne liste og hvad ser du komme i fremtiden? Nogle bud?

Ugens link – uge 48

Monday, November 30th, 2009 af Søren Madsen

Her er udvalgte links fra ugen der gik

Will Books Survive?

- Write Your Own eBooks in the Browser with Acrobat.com

- Unshelved’s Pimp My Bookcart

- Run Classic DOS Games on any Computer

Open Access indtryk fra Sverige

Monday, November 30th, 2009 af Kurt Mathiesen

I forbindelse med NOAP-semiaret i Uppsala deltog jeg også i rammeprogrammet OpenAccess.se’s afsluttende konference d. 26-27. november ‘09.

OpenAccess.se har kørt i en årrække som et rammeprogram for Open Access aktiviteter i Sverige. Programmet har været sponsoreret og administreret af Kungl. biblioteket med støtte fra KK-stiftelsen og Vetenskapsrådet og har i alt støttet 15 konkrete projekter i relation til Open Access.

EU kommissionen arbejder målrettet med Open Access

Dagens første indlæg var en præsentation af EU-kommissionens initiativer i retning af at fremme Open Access.

EU-kommissionens primære fokus er at skabe de retslige rammer der kan fremme det man i EU kalder “The 5th freedom” nemlig videns frie bevægelighed. Beretninger fra EU bliver tit meget løsrevne hvis de handler om konkrete projekter og meget abstrakte hvis de kun handler om politik, men Jean Françoise Dechamp fik begge elementer flettet sammen så de komplementerede hinanden og gav indtryk af et meget målrettet arbejde for OA i EU.

Et par af de mest interessante punkter var en gennemgang af FP7 der kræver at forskningsresultaterne fra EU-støttede projekter inden for bl.a. Forsknings infrastruktur, IKT, Samfundsvidenskab & Humaniora, Videnskab i samfundet etc. publiceres Open Access, samt en kort beskrivelse af et kommende projekt (OpenAIRE) der skal monitorere effekten af diverse EU-OA-projekter.

Info om OA-piloten i FP7 (pdf)

Vetenskapsrådet rykker på Open Access

Håkan Billig fra det største svenske bevillingsgivende forskningsråd gav en meget inspirerende præsentation af hvordan Vetenskapsrådet har rykket på Open Access det seneste år.

Da beslutningen om at arbejde for Open Access var taget satte man sig i første omgang for at få undersøgt et par juridiske problemstillinger der potentielt kunne stå i vejen for et egentligt OA-mandat. Derefter har man arbejdet hurtigt og d. 5. oktober 2009 blev det officielt besluttet at al forskningsprojekter der støttes af Vetenskapsrådet fremover skal publicere deres resultater som Open Access. Vetenskabsrådet ligger vægt på at publicering af forskningsresultater er en integreret del af forskningen, og der kan derfor ikke søges særskilte midler til gylden Open Access.

Vetenskabsrådets nye OA-politik er allerede begyndt at smitte af på andre forskningsråd, og ifølge Håkan Billig var situationen for 1-2 år siden netop kendetegnet ved at alle forskningsrådene nok var klar over de skulle agere i forhold til Open Access, men alle ventede på at nogen skulle tage initiativet.
Så kan vi bare håbe at det også har en afsmittende effekt på de danske forskningsråd.

Vetenskapsrådets pressemeddelse

Online tutorials og screencasting (2. del)

Friday, November 27th, 2009 af Søren Madsen

Så har Lifehacker fundet vinderen af Best Screencasting Tool: CamStudio. At CamStudio vandt var faktisk lidt overraskende for mig, men et fint nok valg.

Jens anbefaler Screenr som et godt alternativ. Den var ikke blandt de nominerede, men Lifehacker har ikke glemt den: Screenr Shares Screencasts on Twitter, YouTube, and More.

Ny artikel skriver også om brugen af online vejledninger:

Maribeth Slebodnik & Catherine Fraser Riehle
Creating Online Tutorials at Your Libraries: Software Choices and Practical Implications
Reference & User Services Quarterly
2009, vol. 49 iss. 1, s. 33-51 (6 sider)
CBS Link via fjernadgang

Abstract:
The article focuses on the increased usage of online tutorials for information literacy instruction. A shortage of reference librarians, a desire to provide more point-of-need assistance, and increased distance learning are all causes for the increased amount of interest in online tutorials. Another cause is an increased awareness, especially in public and academic libraries, of the learning styles of the “Millennial Learner,” who is believed to prefer interactive, technology-based learning experiences.

DR om downlån

Thursday, November 26th, 2009 af Søren Madsen

DR skriver om en af succesehisotrierne: Bibliotekers lovlige downlån tredoblet på et år

Biblioteksledermødet 2009 går amok i web 2.0

Wednesday, November 25th, 2009 af Søren Madsen

Ja hvem skulle tro, at de danske biblioteksledere havde det i sig;-) Men det er ikke destro mindre sandt.

Læs nyheden fra styrelsen Råstof fra Biblioteksledermødet 2009.

De har oprettet en Ning (lidt old school, men godkendt) til formålet: Biblioteksledermøde 2009 - Nye forventninger – fælles udfordringer.

Videoerne kan ses her: http://fatrocket.dk/bib09

Man kan se oplægsholdernes PowerPoints. De er i pdf  og ikke i f. eks. SlideShare. Enkelte har dog selv lagt dem op der.

Så forsæt gerne af web 2.0 stien (content, context, customers, collaboration, communication, coolnes ………)

“Video conferences are counter productive”

Wednesday, November 25th, 2009 af Søren Madsen

Citat: Kermit

Blog eller Microblog?

Wednesday, November 25th, 2009 af Søren Madsen

Det går fremad for bloggen igen. Rygterne om dens snarlige død, var åbenbart overdrevne. Ny tal viser at besøgtallet hos wordpress.com stiger mens det er stagneret hos Twitter.

Blogging Vs. Microblogging: Twitter’s Global Growth Flattens, While WordPress’ Picks Up

Lykke Friis og bibliotekerne

Tuesday, November 24th, 2009 af Søren Madsen

Lykke Friis er netop blevet udpeget til klimaminister. Hun var en af deltagere i projektet Bibfilm – levende billeder til markedsføring af bibliotekerne. Du kan høre hende fortælle om bibliotekerne på denne film:

PolitikenLykke Friis: Jeg er nærmest lykkelig / Lykke Friis bliver ny klimaminister

Berlingske TidendeFriis har været i spil før / Klimaminister med stærkt netværk / Blå bog: Lykke Friis

JPFriis er EU-nørd og Bayern-fan

Sig det med screencasting

Monday, November 23rd, 2009 af Søren Madsen

Lifehacker kører lige nu endnu en af deres glimrende Top-5 afstemninger. Denne gang er temaet screencastingværktøjer. Top-5 listen er skabt ud fra læsernes input. Læs det indledende indlæg her: Best Screencasting Tool?

And the nominees are… Five Best Screencasting Tools

Kender 4 af dem og de har hver deres kvaliteter. Camtasia er favoriten, men den er så til gengæld ret dyr. De andre er gratis og er enten open source eller webbaseret. Så det er svært at vælge.

Hvorfor så screencaste? Svaret er simpelt – det er nemt og effektivt. Jeg vil undlade den slidte frase om, at et billede siger mere end 1.000 ord. Det gode ved en screencast er, at kan være tidsbesparende og mere instruktivt. Får man f. eks. et referencespørgsmål, der kan være svær og tidskrævende at svare på per mail, kan man på kort tid demonstrere det i billede og lyd. Har man ikke lige adgang til en multimedieserver, jamen så smider man det bare ud på YouTube, Vimeo eller andre videosites. Her kan man så vælge at opbygge et helt bibliotek med instruktionsvideoer som andre kan dele, eller slette det efter kort når den har tjent sit formål

Faldt over denne artikel, der sikkert kan uddybe yderligere:

Allison Carr & Pearl Ly
“More than words”: screencasting as a reference tool
Reference Services Review
2009, vol. 37, iss. 4, s. 408 – 420
DOI: 10.1108/00907320911007010
CBS Link via fjernadgang

Abstract: Purpose – The purpose of this paper is to show how images and videos of search strategies can enhance student experiences in reference interactions by providing a visual and/or auditory explanation, rather than written step-by-step instructions. This paper explores how online screencasting tools, such as Jing, can be used to quickly create and share on-the-fly videos and images.

VI/DU skal være nummer 1

Friday, November 20th, 2009 af Søren Madsen

Med et lidt omskrevet slogan vil jeg opfordre til mere konkurrence i det danske biblioteksvæsen. Ikke for at stjæle kunder eller lignende. Men for at få udpeget mønsterbibliotekerne og mesterbibliotekarerne rundt omkring på de danske biblioteker.

I USA har de flere af den slags konkurrencer eller udnævnelser:

Fra Library Journal

- America’s Star Libraries: Top-Rated Libraries
- America’s Star Libraries: The Top-Rated Libraries
The New Stars Are Here!
Library Journal’s national rating of public libraries, the LJ Index of Public Library Service 2009, Round 2, identifies 258 “star” libraries. Created by Keith Curry Lance and Ray Lyons and based on 2007 data from the IMLS, it rates 7,268 public libraries. The top libraries in each group get five, four, or three stars. All included libraries, stars or not, can use their scores to learn from their peers, expand service to their communities, and improve library awareness and funding.

Library Journal’s Movers and Shakers 2009
Movers & Shakers, which LJ launched in 2002 to identify librarians, vendors, and others who are “shaping the future of libraries,” is now over 400 innovators strong, with the addition of the 51 members of the Class of 2009. Together, these individuals comprise the coming generation of library leadership. They’ve embraced library technology, particularly library 2.0, “to provide exceptional service and kick-ass collections that respond to the real interest of patrons,” as one of this year’s Movers so aptly phrased it.

ALA overdriver måske en smule på deres ALA | Awards & Grants.

Nogle udvalgte er:

- Gale Cengage Learning Award for Excellence in Business Librarianship (ingen info)
- Excellence in Academic Libraries Award
- Exceptional Service Award

Det vigtigste ved sådanne udmærkelser er ikke prisen i sig selv, men den gode historie, der følger med. Vi får de gode biblioteker, nye ideer og innovation trukket frem i lyset til hyldest og det fortjener de.

Chrome OS – Google går efter Microsoft

Friday, November 20th, 2009 af Søren Madsen

Så skulle det være ganske vist: Google kommer med sit operativsystem. Det sker godt nok først til næste år. Det har ikke overraskende fået navnet Chrome OS. Det vil sikkert betyde endnu mere konkurrence til Microsoft på den del af markedet. Om det så ubetinget er en fordel. må vi jo så se til den tid. Tidligere Google produkter har jo fejlet i stor stil.

Her er mere information om Chrome OS:

Fra Mashable: With Chrome OS, Google Intends to Destroy the Desktop and Microsoft

Fra Official Google Blog: Releasing the Chromium OS open source project

Fra ReadWriteWeb: Live Blog: The Google Chrome OS Press Event

Fra Lifehacker: First Glimpse at Google Chrome OS

Det gyldne Snit 2009 – Stop plagiat nu

Friday, November 20th, 2009 af Mette Bechmann

Kampagnen ‘Stop plagiat nu’ har netop vundet en pris i Forskningsnettets kåring ‘Det gyldne snit’, kategorien ‘Videobaserede undervisningsmaterialer’. Fra CBS BIbliotek har Mette Bechmann medvirket i idéudviklingen af sitet, som er en webtutorial for studerende om plagiering/videnskabelig redelighed.

Kig nærmere på Stop plagiat nu.

Juryens begrundelse:

“Denne web-tutorial for studerende om plagiering/videnskabelig redelighed udgør en helhed, hvor temaet præsenteres på en vedkommende måde ud fra multiple perspektiver (studiechefens, underviserens, den pædagogiske konsulents, den studerendes, juristens, samt skrivekonsulentens). Den sætter de overordnede regler, der gælder for videnskabelig redelighed i sammenhæng med de studerendes arbejdsformer. Først præsenteres problemet, at plagiat ikke giver et retvisende billede af den studerendes formåen, og derpå peges på en løsning i form af korrekt kildehåndtering, dokumentation, citatteknik, teksthenvisninger m.v.. Filmklip udnyttes på en hensigtsmæssig måde til at præsentere budskabet inden for en interaktiv ramme, som gør det let for en bruger at tilegne sig viden om plagiering/videnskabelig redelighed fra forskellige synsvinkler eller repetere udvalgte dele heraf.”

Stop plagiat nu er produceret af: Danmarks Forskningsbiblioteksforenings Forum for Brugeruddannelse og finansieret via programgruppen Mødet med Brugeren og af DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek).

Det gyldne snit‘er en priskåring af innovativ anvendelse af video, levende billeder, animationer.

Spørgsmål: Mette Bechmann

Tak til Marie Wildt for tekst.

De 10 bud for sociale medier

Tuesday, November 17th, 2009 af Søren Madsen

De studerende i dag kommunikerer på mange platforme og med mange teknologier. Derfor skal bibliotekerne jo også være til stede.

Jeg er kommet frem til 10 bud, som bibliotekerne bør følge i brugen af sociale medier. Disse 10 bud skal gerne udmynde i et forslag til en decideret politik for sociale medier.

 1. Vi skal følge 3i-princippet: indhold, indhold og indhold
 2. Vi skal udvise rettidig omhu
 3. Vi skal benytte alle relevante medier – video, lyd, billeder og tekst
 4. Vi skal være på forkant og proaktiv overfor vores brugere
 5. Vi skal agere på de studerendes præmisser
 6. Vi skal monitorere alle informationskanaler, tjenester, services, netværk m.m. og reagere
 7. Vi skal tilbyde løsninger
 8. Vi forpligter os til at benytte alle services, tjenester og platforme, der kan hjælpe og støtte vores brugere
 9. Vi skal kende vores brugere – hvem er de og hvad vil de!
 10. Vi skal besidde de kompetencer, der kræves i den virtuelle verden

Idegryden – fra ide til virkelighed

Monday, November 16th, 2009 af Søren Madsen

Tilbage i september stillede jeg på Twitter spørgsmålet “hvad er bedst egnet til ideudvekling/udvikling – wikis eller blogs?” Jeg fik et enkelt svar tilbage fra jensgc “Mange til mange-samarbejde/fælles udvikling -> wiki. Indsamling af kommentarer/ide-respons til en enkelt udvikler -> blog.”

jensgcwikiblog

Baggrunden for spørgsmålet var et idegenereringsprojekt her på CBS Bibliotek. Vi ville med en idebank forsøge at inddrage alle medarbejdere i ideudviklingen og innovationsarbejdet på biblioteket.

Jeg har forsøgt at beskrive tankerne i denne model/proces. Næsvise kommentarer om den grafiske kvalitet frabedes :-)

idegryden

1. Input skal komme fra alle medarbejderne. Mange sidder med ideer og forslag, de ikke lige kan komme af med. Det kan både være ideer og forslag om stort som småt. Alt fra praktiske tiltag til store strukturelle ideer. Derfor blev der oprettet en blog til formålet.

Vi havde overvejelser om hvilke værktøjer, der var bedst egnet. Flere forslag var oppe og vende med bloggen som vinder. Andre muligheder var wiki, groups, Ning m. fl. Personlig er jeg stor fan af wikiteknologien.

Hvorfor en blog fremfor en wiki? Der var der flere gode grunde til:

 • Pænere end en wiki
 • Den praktiske – vi havde allerede en WordPress installation
 • Nemt at bruge
 • God til kommentarer og diskussion
 • Kan ordne ideerne via tags eller kategorier

2. Når ideene er skrevet på bloggen, skal den røres sammen i det jeg vil kalde en idegryde. Her skal den krydres med kommentarer og udviklingsideer fra kollegaerne. Derefter skal den simre videre i ledelsesgruppen, der så skal tage stilling til om ideen eller forslaget skal blive til et projekt og den videre vej frem. De fleste ideer vil skulle gennem et videre arbejde, men nogle kan også komme ud som et faktisk produkt enten i det fysiske eller virtuelle bibliotek.

Hvordan vi så skal få den enkelte til at huske at bruge idebanken, er faktisk den svære del. Hvordan får man skudt sådan et projekt i gang, og sikrer opbakning fra alle?

Jeg vil afslutte med et tidligere brugt reklameslogan fra Accenture: It’s not how many ideas you have. It’s how many you make happen.

Cloud Computing in Plain English

Friday, November 13th, 2009 af Søren Madsen

Mestrene fra CommonCraft har denne gang taget emnet cloud computing op i deres videoserie: Cloud Computing in Plain English

Gode links om e-bøger

Thursday, November 12th, 2009 af Søren Madsen

I alt 100 stk. 100 Useful Links for eBook Lovers De er delt op i kataegorierne:

 • Free
 • eBook Readers
 • About eBooks
 • Audio and Mobile
 • Business and Education
 • Twitter
 • Tech eBooks
 • Poetry
 • Kids
 • Miscellaneous

Nye bøger om web/bibliotek 2.0

Thursday, November 12th, 2009 af Søren Madsen

På siden Bøger om web/bibliotek 2.0 forsøger jeg at samle udvalgte bøger om web/bibliotek 2.0. Den er ikke blevet opdateret længe, så her er nogle nye/ældre/klassiske titler, der kan være af interesse. De findes sikkert på alle biblioteker, der følger med i udviklingen…

 • Anderson, Chris: Den lange hale
 • Bay, Morten: Homo Conexus – Netværksmennesket
 • Cvetkovic, Vibiana Bowman (ed.) & Lackie, Robert J. (ed.): Teaching Generation M : A handbook for librarians and educators
 • Dempsey, Kathy: The accidental library marketer
 • Ebbesen, Anna & Astrid Haug: Lyt til elefanterne : Digital kommunikation i praksis
 • King, David Lee: Designing the digital experience : how to use experience design tools and techniques to build Websites customers love
 • Leadbeater, Charles: We-think
 • Li, Charlene & Josh Bernoff, Josh: Groundswell : Vinderstrategier i en verden af sociale teknologier
 • John Palfrey & Gasser, Urs: Born digital : understanding the first generation of digital natives
 • Sauers, Michael P.: Blogging and RSS : a librarian’s guide
 • Shirky, Clay: Here comes everybody
 • Shuen, Amy: Web 2.0 : a strategy guide
 • Tapscott, Don: Grown up digital : How the net generation is changing your world

Bibliotek.dk udviklingsplan 2010 i høring

Wednesday, November 11th, 2009 af Søren Madsen

Udviklingsplan 2010 for bibliotek.dk er nu sendt til høring. Læs den her: Høringsdokument bibliotek.dk udviklingsplan 2010

Der kan diskuteres på profblog.bibliotek.dk - Udviklingsplan 2010 i høring

 

Billeder på nettet – hvad må man?

Wednesday, November 11th, 2009 af Søren Madsen

Hvilke billeder må man smide på nettet og hvilke retningslinier bør man have som bibliotek? Det spørger David Lee King om på sin blog: Photo Permissions at the Library.

Flere og flere biblioteker har billeder fra hverdagen liggende på div. hjemmesider og sociale netværk. Men der findes regler. Her er et par links til mere information.

Chat line is open
Name
Cancel
Make sure that you can see yourself.
Click "Allow" if prompted.
Tip: Wear headphones for better audio
Cancel
You're on the air!
Video chat is open in another browser window or tab.
Video Chat Hidden
You were disconnected. Please check your internet connection and refresh to join.