“Kendskab giver venskab”

June 25th, 2009 af Søren Madsen

“Kendskab giver venskab” var et temaforløb i den yngstes børnehaveklasse. Børnene kommer fra mange lande og kulturer og man ville prøve, at gøre dem opmærksomme på hinanden forskelligheder og ligheder på en positiv måde. Når man kender hinanden, bliver man nemmere venner.

Hvordan kan vi fra bibliotekerne skabe kendskab og få nye venner? Bibliotekerne står i midt i et vadested mellem det klassiske bogbibliotek og det virtuelle bibliotek. Vi må skabe nye netværk og samarbejder. Med andre ord: opbygge nye venskaber.

Et andet område med “identitetskrise” er musikken. De er på samme måde som bibliotekerne påvirkede af den digitale udvikling. Salget falder og der må tænkes nyt. Børsen havde for et par uger siden en artikel om hvordan musikbranchen forsøgte sig med nye tiltag for at få fat på brugerne/kunderne. De prøvede med specialtilbud til fans, intimkoncerter, vær med i øvelokalet m.m. Alt sammen i et forsøg på at inddrage brugerne af deres produkt = et band eller musik.

Så hvad kan vi gøre? Invitere brugerne indenfor og komme ud og besøge dem. Det kan være ved specielle arrangementer, ved tors/fre/lørdagsbaren, sommerskoler, specielle faglige og kulturelle tilbud o.s.v.

der bliver dog arbejdet med det. Et jobopslag fra SDUB tilbyder følgende arbekdsområder:
- Netværk mod studiemiljøerne på SDU, men evt. også uddannelser andre steder i regionen
- Formidlende aktiviteter for brugerne som fx temadage, foredrag, workshops, tiltag for udenlandske studerende mv.

Netop noget af det, der er vigtig for at skabe venskaber. En vigtig ting at huske på, er ikke at virke påtrængende. Studerende vil gerne have deres frirum for sig selv. Så skal man ikke bare som institution komme massende ind på deres enemærker og tro de vil være buddies med dig. Respekter deres grænser.

Med ønsket om en god ferie til alle. Sommerferien venter forude :-)