iPhone’en som referenceværktøj på bibliotekerne

December 14th, 2009 af Søren Madsen

Jeg er normalt ret skeptisk over alt, hver der heeder Apple. Smart design uden indhold. Nu er jeg så blevet påtvunget en iPhone og jeg må tilstå at noget af min skepsis er forsvundet. Det er dog det mest fantastiske stykke legtøj, man kan få fingre i. Den er brugervenlig og man kan hente den ene cool applikation efter den anden.

Udover at være en tidsrøver, har den mange funktionaliteter, der vil være nyttig for bibliotekerne.

Brug den til opsøgende arbejde langs hylderne (eller på studentercafeerne). Man kan søge i opac’en, logge på databaserne via fjernadgang, vise services m.m. på iPhonen. Så udnyt mulighederne.

Skab jeres egen applikation. Det er et stykke software, som brugerne kan hente ned på telefonen. Her kan de så søge i opac’en, hente praktiske informationer og få nyheder om biblioteket.

Brug den til at skabe webcast eller billedserier. Den har indbygget kamera og redigeringsværktøj. Optag film eller podcast på biblioteket og upload dem med det samme til YouTube eller flickr.

At iPhonen så har ekstrem kort batterietid og er dårlig til mobilsamtaler, er en helt anden historie.

Mere information om mobile biblioteker og iPhone

District of Columbia Public Library har deres egen iPhone applikation. Den kan du læse mere om hos deres DCPL LabiPhone Application. Hvis du selv vil i gang, kan du hente kildekoden og bare gå i gang – DCPL iPhone code (ZIP-fil).

Duke University har skabet en ret flotte applikation for . On the Go? Need Info about Duke? Get DukeMobile! – Duke introduces customized apps for mobile devices. Læs artiklen for gode ideer om indhold.

Via TameTheWebs LIS768 Group Projects Day 1 fandt jeg denne rigtig gode præsentation af hvad det mobile bibliotek kan- Mobile Librarianship Handout. Det er ikke kun iPhones og smartphones, det er også e-bøger, rowing reference og det at være til stede fysisk og virtuelt.

Jeg har flere steder set Prowl anbefalet flere steder.

Skokie Public Library er et fint eksempel på et bibliotek, der har skabt et mobilsite.

Brug af iPhone og mobile teknologier/biblioteker vil blive et tema i det nye år på bloggen. Så har du lyst til at bidrage med et indlæg, eller har forslag til gode sites, services, ideer m.m., så kontakt endelig redaktøren.