15 år der ændrede verden

June 2nd, 2008 af Søren Madsen

I dag (2. juni) er det præcist 15 år siden jeg blev færdiguddannet som Bibliotekar. Ja, man skulle ikke tro det, men det er sandt :-) Jeg har set lidt tilbage på årerne.

Der er jo sket en del i biblioteksverdenen siden da. Der er gået rock’n'roll i den. Der er kommet strøm på. Internettet har nok skabt den største omvæltning for bibliotekerne nogensinde. Det er sket indenfor relativt få år. Bogtrykkerkunsten var trods alt det længere tid om at slå så kraftigt igennem.

Da jeg gik på biblioteksskolen var der stadigvæk kortkataloger på langt de fleste biblioteker. Dengang var der stadigvæk studerende på biblioteksskolen og der var faktisk et optagelseskrav – i 1989 krævede det et karaktersnit på 8.1 for at komme ind.

I dag virker titlen på undertegnedes speciale lidt ufrivilligt morsom: ‘CD-ROM : det nye medie for folkebibliotekerne’. Ikke med et spørgsmålstegn til sidst, men en konstatering. CD-ROM var faktisk ret hot dengang. Men der gik ikke specielt lang tid før udviklingen også overhalede dem.

Jeg startede i august 1994 på Sprogbiblioteket på Dalgas i Have. I et hjørne stod en pc med noget, der hed en gopher installeret. Ingen anede rigtigt hvad det var, men var da sjovt at klikke sig gennem en masse menuer for til sidst at komme frem til noget tekst på et amerikansk universitet. Kort tid efter kom Mosaic browseren og revolutionen tog rigtigt fat. Vi var hurtigt med, og der er mange mennesker, der prøvede Internettet for første gang på biblioteket. Ikke kun hos os men også på de mange andre biblioteker, der hurtigt kom med på bølgen.

Dengang var et kardex et vigtigt arbejdsredskab. Her blev alle de nye numre af tidsskrifterne nøje indført, så man havde styr på om og hvornår de enkelte numre var modtaget. Nu er der ikke mange papirtidsskrifter tilbage mere. Ikke fordi det nødvendigvis er blevet meget nemmere at holde styr på tidsskrifterne af den grund.

Referencearbejdet giver mange flere muligheder i dag. Dengang skulle man kende sin referencesamling og kunne koble den på tværs af emner. Katalogen kunne bruges til at finde bøger og emner. Katalogen kørte på en underlig grumsetfarvet terminal med grøn eller gul skrift på brun baggrund. Nu er der ikke den store brug af referencesamlingerne mere og katalogen, og dermed bogen, mister også fodfæste. For mange skal det hele være elektronisk og tilgængelig her og nu. Ellers kan det ikke bruges. De trykte medier erstattes gradvis af de elektroniske. Først tidsskrifterne og nu er bøgerne også på vej.

Det bliver spændende at se hvad de næste 15 år vil bringe. Hvis udviklingen løber lige så stærk bliver det rigtig sjovt men meget uforudseeligt.