Kvaliteten af universitetsranglister

June 14th, 2011 af Søren Madsen

Forsker fra IVA har deltaget i arbejdet med at undersøgekvaliteten i de mange universitetsranglister.

Kan universiteter rangordnes?
Det spørgsmål er lektor ph.d. Jesper Wiborg Schneider, IVA, med til at besvare som medforfatter til en ny nordisk rapport om kvaliteten af internationale universitetsrangordninger. Baggrunden er erkendelsen af, at universitetsranglister har betydelige svagheder. Rapporten ”Comparing Research at Nordic Universities Using Bibliotmetric Indicators” giver et bud på bedre analyser.

“Ovennævnte rapport har for det første undersøgt de metoder, der er grundlaget for de mest kendte universitetsrangordninger som f.eks. Shanghai Ranking, Times Higher Education, QS World University Ranking, HEEACT og Leiden Ranking.”

“Rapporten går imidlertid skridtet videre. Forskergruppen har gennemført særdeles grundige og valide bibliometriske analyser af nordiske universiteter og universitetshospitaler.”

Hent hele rapporten: Comparing Research at Nordic Universities using Bibliometric Indicators – A publication from the NORIA-net «Bibliometric Indicators for the Nordic Universities» (96 s./pdf).

Læs mere hos NordForsk

Danske forskere på topp i Norden
Forskerne i alle de nordiske landene blir sitert oftere enn gjennomsnittet i resten av verden, ifølge en ny NordForsk-rapport. Rapporten viser også at forskerne ved Danmarks Tekniske Universitet blir sitert hele 40 prosent oftere enn verdensgjennomsnittet, og at danske forskere generelt er blant de mest siterte i verden.

Læs også NORIA’s to tidligere rapporter: