Myten om de digitale indfødte

September 29th, 2011 af Søren Madsen

Bibliotekarforbundet holderi denne weekend sit faglige landsmøde. Temaet i år er de digitale indfødte (født digital) og hvordan bibliotekerne skal forholde sig til dem. Både som brugere og kollegaer. Perspektiv har i den forbindelse et par interviews med internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen.

Tænk som en digitalt indfødt
- Hvis noget er interessant nok, finder det mig. Præcis sådan mener internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen, at mange unge tænker om internettet. Perspektiv har interviewet psykologen, der holder oplæg på Fagligt Landsmøde den kommende weekend.

Tænk som en digitalt indfødt
Anders Colding-Jørgensen mener, at bibliotekarer og biblioteker skal understøtte de unge, såkaldt digitalt indfødte, i at søge og finde viden og information. De unge ser internettet som en arena - ikke som et postkontor. De vil dele indhold for at styrke deres identitet. Virksomheder skal holde op med at smiske efter dialog på Facebook.

Han har skrevet om emnet p Kforum Facebook i markedsføringen – Stop Facebook-smiskeriet.

Det er jo altsammen meget godt. Jeg har det bare lidt svært med myten om de digitale indfødte. Det er muligt, at de er gode til at benytte ny teknologi og nye værktøjer. Og hvad så? Jeg er ikke sikker på, at det hele er så fantastisk, som tankerne bag digital natives begrebet lægger op til. Et er at bruge ny teknologi, noget andet er at bruge den fornuftigt.

Når der kommer til brug af ‘akademisk teknologi’, er de studerende ikke med. Det ser denne australske avisartikel fra The Australian nærmere på:

Unis more digital than the ‘natives’ – North American studies question stuents’ acceptance of e-learning.
THEY might be digital natives, but young adults still prefer a “sage on the stage” to an online lecture, with two North American studies finding that university leaders have more regard than their students for electronic learning.

I artiklen henvises til to nordamerikanske undersøgelser.

Den første kommer fra Higher Education Strategy Associates – The Canadian Education Project

The State of E-Learning in Canadian Universities, 2011: If Students Are Digital Natives, Why Don’t They Like E-Learning? (24 s. /pdf)

Den anden er fra Pew og er tidligere omtalt her på bloggen.

The Digital Revolution and Higher Education
Hele rapporten The Digital Revolution and Higher Education – College Presidents, Public Differ on Value of Online Learning (29 s./pdf)

One Response to “Myten om de digitale indfødte”

1. Anders Colding-Jørgensen Says:

Hej Søren

Jeg brugte faktisk udtrykket “Myten om de digitale indfødte”, ved mit oplæg på det faglige landsmøde, inspireret af din blogpost ;o)

/Anders