PDA på bibliotekerne

November 1st, 2011 af Søren Madsen

Mange biblioteker arbejder med at inddrage brugerne i boganskaffelserne. Det er blevet en del nemmere med det udvidede tilbud af e-bøger. Det kaldes også for Patron Driven Acquisition.

Det tema har den anbefalelsesværdige e-bogs blog No Shelf Required taget op i Patron Driven Acquisition in Libraries.

Her henviser de specifik til artiklen P.D.A. in the Library - E-book acquisition based on use and demand could save libraries thousands fra Inside Higher Ed. Artiklen beskriver fordelene ved PDA og kommer med eksemplar.

Der henvises desuden til en ny bog fra DeGruyter Saur om Patron-Driven Acquistions: History and Best Practices.

Et andet interessant blogindlæg om PDA set fra både biblioteker og udgivere er Book Publishers and Patron-Driven Acquisation: Annoncing a Research Project. Her henviser de til denne rapport fra Cornell University Library Report of the Collection Development Executive Committee Task Force on Print Collection Usage
Cornell University Library
– Submitted to the Collection Development Executive Committee October 22, 2010 (revised November 22, 2010) (42 s./pdf).

Rapporten “…was investigating was how exactly were books circulating in the Cornell libraries. The group found a rather long latency for new books entering the collection — books were still being “discovered” (circulating for the first time) in significant numbers over a period of about 12 years on the shelf; after that, first-time circulation dropped off. For PDA, this raises the question of whether PDA titles put in library catalogs today and discovered there 12 years from now would still be available for delivery (assuming these books would be published in the first place with such a long lag before sale).”

I Danmark bliver der også arbejdet med PDA. Anna Mette Morthorst har skrevet artiklen Brugerstyret indkøb af e-bøger i DF’s blad Revy.

Abstract:
I 2010 afviklede ASB Bibliotek et projekt med fokus på brugerstyret indkøb af e-bøger – et projekt, der har kastet ny indsigt og viden om materialevalg og brugermønstre af sig. En af konklusionerne er, at der er stor efterspørgsel efter e-bøger blandt brugerne, men priserne skræmmer stadig.